Eπενδύσεις ναι, εξαγορές τέλος για τις εταιρείες κινητής 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eπενδύσεις ναι, εξαγορές τέλος για τις εταιρείες κινητής 

Οι εξαγορές τέλος, οι επενδύσεις θα συνεχιστούν. Πάνω σε αυτή τη «γραμμή» θα κινηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας (Vodafone, Wind, OTE και Cyta).

Για τις εταιρείες το 2015 αποδείχτηκε μία ακόμη δύσκολη χρονιά, καθώς η αγορά έκλεισε με τζίρο 4,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 40% σε σχέση με το 2008 που ήταν στα 7,2 δις. ευρώ και κατά 3% σε σχέση με πέρυσι.

Αν και στελέχη της τηλεποικοινωνιακής αγοράς υποστηρίζουν ότι οι εταιρίες που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική αγορά είναι πολλές, εντούτοις τα όποια σχέδια εξαγορών, φαίνεται να παγώνουν λόγω και της οικονομικής συγκυρίας.

Ήδη ο ΟΤΕ έχει αποσύρει εδώ και μήνες το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της Forthnet, ενώ ως δεύτερο εναλλακτικό σενάριο εξετάζουν πλέον την εξαγορά της Nova, Vodafone και Wind.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής, τονίζοντας ότι πλέον για την εταιρεία η εξαγορά της Forthnet αποτελεί σχέδιο Β και όχι σχέδιο Α.

Το σχέδιο Α της Wind είναι να εισέλθει με μια δική της πλατφόρμα/τεχνολογία στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης. Ήδη το σχέδιο αυτό, για την είσοδο της Wind Hellas στη συνδρομητική τηλεόραση τώρα καταρτίζεται με τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων και θα αποφασιστεί σύντομα.

Και το ενδιαφέρον όμως για την εξαγορά της Cyta, η οποία μετά και την απόσυρση των νομοσχεδίων για ιδιωτικοποίηση της μητρικής, από την Wind έχει προς το παρόν παγώσει και ενδεχομένως εξεταστεί εκ νέου όταν οι συνθήκες κριθούν ξανά κατάλληλες.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ρίχνουν το βάρος τους στις επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων κινητής όσο και σταθερής τηλεφωνίας.

Για την πενταετίας 2016 - 2020, η Wind έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ σε πρώτο πλάνο μπαίνουν τα δίκτυα νέας γενιάς. Ήδη από το 2015 ξεκίνησε να υλοποιεί ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης δικτύου 4G σε όλη την Ελλάδα, κατορθώνοντας μέσα σε έναν χρόνο να πάει από 0% στο 60% πληθυσμιακής κάλυψης.

Οι μεγάλες επενδύσεις για το 4G θα συνεχιστούν ως και το 2018, οπότε η πληθυσμιακή κάλυψη του 4G της WIND θα αγγίξει το 100%. Συνολικά την περασμένη 5ετία ως και το 2015, η WIND επένδυσε σε υποδομές και νέες άδειες 570 εκατ. ευρώ.

Σε νέες επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. θα προβεί ο όμιλος ΟΤΕ στο Διαδίκτυο και σε υπηρεσίες σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία.

Μέσα στο 2016 ο Όμιλος σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω την πληθυσμιακή κάλυψη 4G/4G+, αλλά και την κάλυψη VDSL. Επίσης, έχει την ετοιμότητα να υλοποιήσει την τεχνολογία Vectoring, μέσω της οποίας μπορεί να προσφέρει ταχύτητες έως 100 Mbps στο σταθερό internet, σε περίπτωση που λάβει την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής.

Στις επενδύσεις συμπεριλαμβάνεται και o σταδιακός εκσυγχρονισμός του δικτύου με τον μετασχηματισμό του σε All IP, σε όλο το εύρος των υποδομών και των υπηρεσιών του Ομίλου.

Ο μετασχηματισμός του δικτύου σε All IP θα εξελιχθεί με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2018, με στόχο την παροχή κορυφαίας ποιότητας ΙP τηλεφωνίας και high definition (HD) voice, καθώς και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

Τέλος, εντός του 2016 θα λανσαριστούν υπηρεσίες Υβριδικού Internet (ενοποίηση Σταθερού και Κινητού Internet), μέσω της πρωτοποριακής τεχνολογίας Hybrid Access.

Σε ανάλογες επενδύσεις προχωρά η Vodafone ενώ όπως δήλωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος Cyta Ελλάδος και Διευθυντής Εθνικής & Διεθνούς Χονδρικής Αγοράς Ομίλου Cyta, κ. Γιάννης Κουλίας, σε συνέντευξη του στο insider.gr, η εταιρεία το 2016 θα συνεχίσει την προώθηση της κινητής αλλά και τις επενδύσεις στο δίκτυο νέας γενιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider