Γιατί η Πανγαία σταμάτησε την έκδοση του ομολόγου 400 εκατ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Πανγαία σταμάτησε την έκδοση του ομολόγου 400 εκατ. ευρώ

Στους τριγμούς που καταγράφονται στην αγορά ομολόγων της Νότιας Ευρώπης λόγω της Ιταλίας αποδίδουν την απόφαση διακοπής της έκδοσης ομολογιών της Εθνικής Πανγαία, πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία.

Η εταιρεία δύο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της έναρξης των ομολογιών ύψους έως 400 εκατ. ευρώ αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση την Πέμπτη, μια ημέρα αφού τα ιταλικά ομόλογα κατέγραψαν άνοδο των αποδόσεων τους.

Η αναταραχή που επικράτησε στην Ελλάδα συμπαράσυρε και τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα του νότου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Χθες η απόδοση του νέου η απόδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου άρχισε να αυξάνεται με την αύξηση να φτάνει και τις 40 μονάδες βάσης.

Η κατάσταση στην αγορά κρατικών ομολόγων επηρέασε άμεσα και την έκδοση της Εθνικής Πανγαία με τους επενδυτές να ζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις για να αγοράσουν ομολογίες. Έτσι οι υπεύθυνοι της Εθνικής Πανγαία αποφάσισαν λόγω της αστάθειας να σταματήσουν την συναλλαγή αντί να αναγκαστούν να πληρώσουν «premium» λόγω κρατικού κινδύνου.

Πηγές της εταιρείας τονίζουν ότι η Πανγαία παρακολουθεί στενά τις χρηματαγορές και ενδέχεται να τις επαναπροσεγγίσει στο μέλλον μόλις σταθεροποιηθούν, καθώς η πρόσβαση στην δημόσια αγορά ομολόγων παραμένει στρατηγική επιλογή.

Τονίζουν παράλληλα ότι η αναβολή δεν είναι αποτέλεσμα μη ενδιαφέροντος για την εταιρεία. Αντιθέτως το ενδιαφέρον, σε αποδεκτό πλαίσιο τιμολόγησης, είχε διαφανεί κατά τη διάρκεια του premarketing που έγινε πριν από δύο εβδομάδες και κατά το οποίο η διοίκηση της εταιρείας συναντήθηκε με πάνω από 30 επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider