Μπαράζ επενδύσεων από την Εθνική Πανγαία – Πού στοχεύει

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαράζ επενδύσεων από την Εθνική Πανγαία – Πού στοχεύει

Δυναμικά έχει ξεκινήσει το 2018 η Εθνική Πανγαία προχωρώντας συνεχώς σε νέες επενδύσεις το τελευταίο διάστημα. Η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας μέσα σε μερικές ημέρες έχει ανακοινώσει τρεις συμφωνίες, η μια εκ των οποίων σηματοδοτεί και την είσοδο της σε έναν καινούργιο για αυτήν κλάδο, αυτόν των εμπορικών αποθηκών.

Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε την επέκταση των επενδυτικών της δραστηριοτήτων και στα ακίνητα logistics μέσω της υπογραφής προσυμφώνου για την απόκτηση τριών εμπορικών αποθηκών που κατασκευάζονται στον Ασπρόπυργο. Η συμφωνία συνολικού ύψους 13,1 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί εντός του 2018 όταν τελειώσει και η κατασκευή των ακινήτων, τα οποία σύμφωνα με την εταιρεία είναι ήδη μισθωμένα.

Αμέσως μια ημέρα μετά η εταιρεία ανακοίνωσε την αγορά διατηρητέου κτηρίου στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Κανάρη στο Κολωνάκι. Το ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 1.086 τμ είναι εξ ολοκλήρου μισθωμένο σε εταιρείες λιανεμπορίου και το τίμημα για την απόκτηση του ανήλθε στα 3,75 εκατ. ευρώ.

Τέλος, μόλις χθες Τετάρτη η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε την απόκτηση ενός εμπορικού ακινήτου που βρίσκεται στο εμπορικό και ιστορικό τρίγωνο του κέντρου των Αθηνών, κοντά στο Μοναστηράκι. Πρόκειται για κτήριο επιφάνειας 2.525 τμ που έχει προσόψεις επί της Ερμού αρ. 66 και επί της Αγίας Ειρήνης αρ. 7. Το τίμημα για την απόκτηση του ακινήτου έφθασε τα 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία θα δαπανήσει ακόμη άλλα 1,3 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του, ανεβάζοντας την συνολική επένδυση στα 7 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό μπαράζ ακολουθεί μια χρονιά κατά την οποία η Πανγαία δεν προχώρησε σε πολλές επενδύσεις σε ότι αφορά τον αριθμό, αλλά σημαντικής αξίας. Ειδικότερα, η ΑΕΕΑΠ το 2017 προχώρησε στην αγορά χαρτοφυλακίου τριών εμπορικών ακινήτων (σουπερμάρκετ) στην Αττική και ενός στην Πατρά καθώς και ενός ακινήτου σουπερμάρκετ και γραφείων στη Λεμεσό της Κύπρου επενδύοντας συνολικά 71 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα οι επενδύσεις έρχονται και σε μια εποχή που στον βασικό της μέτοχο, την Invel Real Estate εισήλθαν δύο σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές, η Castlelake και η Coller Capital. Οι νέοι επενδυτές έχουν αποκτήσει έμμεσο ποσοστό στην Πανγαία 49% και μαζί με την York Capital Management η οποία ήταν ήδη μέλος της κοινοπραξίας που συστάθηκε από την Invel για την αρχική απόκτηση το 2013 έχουν μερίδιο συμμετοχής 65,49%.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Πανγαία σήμερα αξίζει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελείται από περισσότερα από 330 εμπορικά ακίνητα, τα οποία είναι κυρίως γραφεία και καταστήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider