Ποια διαμερίσματα αντέχουν στην κρίση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια διαμερίσματα αντέχουν στην κρίση

Παρά την συνεχόμενη κρίση και την βουτιά των τιμών που παρατηρείται από το 2008 έως και σήμερα τα ενοίκια σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας εμφανίζουν ανοδικές τάσεις. Πρόκειται για διαμερίσματα με καλή πρόσβαση στο σύστημα δημοσίων μεταφορών αλλά και ευκαιρίες για… τουριστική αξιοποίηση.

«Ο πιο σημαντικός παράγοντας για το ενοίκιο είναι το μετρό», σημειώνει στο insider.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος. Τα σπίτια που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του μετρό εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα ενοίκια από σπίτια που βρίσκονται ακόμη και στην ίδια περιοχή αλλά πιο μακριά από τους σταθμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτών η διαφορά ενοικίου για ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στο μετρό με ένα αντίστοιχο σπίτι που βρίσκεται 2-3 χιλιόμετρα μακριά είναι της τάξης του 20% με 25%.

Δηλαδή, αν ένα μέσο διαμέρισμα κοντά στο μετρό κοστίζει 500 ευρώ τον μήνα, ένα αντίστοιχο διαμέρισμα στον ίδιο δήμο αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση από τον σταθμό μπορεί να έχει ενοίκιο 350-400 ευρώ τον μήνα.

Ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση δείχνουν και νεόδμητα διαμερίσματα που βρίσκονται σε κοντινές στην Αθήνα περιοχές, με εύκολη πρόσβαση σε αυτοκινητόδρομους και μεγάλες λεωφόρους όπως η Νέα Σμύρνη (Συγγρού-Ποσειδώνος) ή η Καισαριανή (Περιφερειακός Υμηττού, Αττική Οδός).

Τώρα, σε επίπεδο τετραγωνικών, τα πιο μικρά σπίτια είναι και αυτά που φεύγουν πιο εύκολα. «Όσο πιο μικρό το σπίτι τόσο μεγαλύτερο το κοινό στο οποίο απευθύνεται», σημειώνει ο κ. Ποταμιάνος. Τα σπίτια που νοικιάζονται πιο εύκολα είναι μεταξύ 70 και 100 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία μπορούν να στεγάσουν ζευγάρια, αλλά και οικογένειες με παιδιά. Τα μεγαλύτερα διαμερίσματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα και μπορεί να μείνουν για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα κενά, ενώ τα μικρότερα διαμερίσματα προτιμούνται κυρίως από φοιτητές σε περιοχές με σχολές όπως Ζωγράφου, Καισαριανή, Γουδί, Αιγάλεω κλπ.

Σε διαφορετική τελείως τροχιά κινούνται τα διαμερίσματα που βρίσκονται κοντά στο κέντρο και ειδικά σε Κουκάκι, Πλάκα, Θησείο και τα οποία προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση μέσω πλατφόρμων ενοικίασης σε τουρίστες όπως η Airbnb. Εκεί τα ενοίκια έχουν ανέβει σε απαγορευτικά επίπεδα, καθώς οι προοπτικές αξιοποίησης των εν λόγω ακινήτων έχουν αρχίσει να ανεβάζουν και τις τιμές πώλησης.

Στροφή στο ενοίκιο

Πάντως όταν παρατηρείται ραγδαία πτώση των πωλήσεων ακίνητων σημειώνεται και ταυτόχρονα αύξηση των ενοικίων. Στην Ελλάδα λόγω της βαριάς οικονομικής ύφεσης υπήρξε ταυτόχρονη πτώση των τιμών και των ενοικίων, καθώς πολλοί επέστρεψαν στο πατρικό τους ή οικογένειες πήραν στο σπίτι τους παππούδες και γιαγιάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς ακινήτων η στροφή των Ελλήνων στο ενοίκιο θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όσο δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης και οι τράπεζες δεν δανείζουν για την αγορά ακινήτου. Αυτό σημαίνει πως σε αξιόλογα ακίνητα (κυρίως νεόδμητα) που βρίσκονται σε περιοχές με καλή πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα ενοίκια θα ανέβουν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider