Από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη τα ενοίκια γραφείων στην Αθήνα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη τα ενοίκια γραφείων στην Αθήνα

Επτά χρόνια κρίσης στην οικονομία γενικότερα και στο real estate ειδικότερα, έχουν οδηγήσει στο ναδίρ τα ενοίκια των πολυτελών χώρων γραφείων της Αθήνας. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 τα κτήρια Α΄ κατηγορίας στο επιχειρηματικό κέντρο της πρωτεύουσας ήταν από τα πιο φθηνά της Ευρώπης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Colliers International για το πρώτο εξάμηνο του 2016, η μέση τιμή ενοικίασης για κτήρια Α΄ κατηγορίας στο επιχειρηματικό κέντρο της Αθήνας έφτασε τα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον μήνα. Κατά μέσο όρο οι τιμές για κτήρια γραφείων Α’ και Β’ κατηγορίας έπεσαν στα 12 ευρώ τον μήνα. Οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο 8,2%, από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Πιο φτηνά είναι μόνο τα ενοίκια στην Σόφια της Βουλγαρίας με 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτήρια Α’ κατηγορίας και στο Πόρτο της Πορτογαλίας με 12,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο ίδιο επίπεδο με την Αθήνα τοποθετείται η αγορά του Ζάγκρεμπ της Κροατίας, αν και εκεί η μέσα ετήσια απόδοση φτάνει το 8,5%.

Για τους επόμενους μήνες η εταιρεία συμβούλων αναμένει ότι οι τιμές ενοικίασης στα Α’ κατηγορίας γραφεία θα παραμείνουν σταθερές, ενώ πτωτικά εξακολουθούν να κυμαίνονται οι τιμές των χώρων χαμηλότερων προδιαγραφών.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων μετά από οχτώ χρόνια πτώση. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός, στην αγορά γραφείων στην Αθήνα από το 2008, έχει παρατηρηθεί μια μέση πτώση στις τιμές ενοικίασης και πώλησης μεταξύ 35% και 45% αντίστοιχα.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, προτεραιότητα για τους μισθωτές, συνεχίζει να είναι η μείωση των τετραγωνικών και η επίτευξη περισσότερο προσιτών ενοικίων. Για αυτό τον λόγο η όποια ζήτηση παρατηρείται αφορά μεταστεγάσεις εταιρειών σε μικρότερους και πιο οικονομικούς χώρους. Πρόκειται για μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με την Δανός τα ενοίκια στη Βασιλίσσης Σοφίας κυμαίνονται από 12 έως και 20 ευρώ ανά τετραγωνικό ανά μήνα, ανάλογα με την παλαιότητα και τις προδιαγραφές του ακινήτου. Σε αντίστοιχα επίπεδα κινούνται και οι τιμές στο Σύνταγμα. Στη Λεωφόρο Κηφισίας οι τιμές κυμαίνονται από 10 έως 16 ευρώ ανά τετραγωνικό ανά μήνα. Πιο φθηνά είναι τα ενοίκια στη Λεωφόρο Μεσογείων (8-12,5 ευρώ/τμ/μήνα) και στη Λεωφόρο Συγγρού (9-14 ευρώ/τμ/μήνα). Ακόμα πιο φθηνά είναι τα γραφεία στην Εθνική Οδό και επί της Αττικής Οδού. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συνεχίζουν να είναι η Λεωφόρος Κηφισίας και το κέντρο της Αθήνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider