TEMES: Aπό το Costa Navarino στο Hilton

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
TEMES: Aπό το Costa Navarino στο Hilton

Μια οικογένεια που είναι μαθημένη από φουρτούνες στη στεριά και τη θάλασσα κατάφερε να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές τρικυμίες της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Και πλέον ετοιμάζεται να συνδέσει το όνομά της με ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της χώρας. Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος συνεχίζοντας το όραμα του πατέρα του, του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου που υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της ελληνικής ναυτιλίας, επεκτείνει τις δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης από τη Μεσσηνία και το Costa Navarino προς την Αθήνα και το Hilton.

Η TEMES, η εταιρεία που ελέγχεται από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου μαζί με τον τουρκικό όμιλο Dogus Ηοldings αναδείχτηκαν προτιμητέοι επενδυτές για την εξαγορά του Hilton Aθηνών υποβάλλοντας σύμφωνα με πληροφορίες προσφορά 171 εκατ. ευρώ. Έτσι, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την εφοπλιστική οικογένεια που κατάφερε να κάνει κάτι που από πολλούς και για πολλά χρονιά θεωρούταν ακατόρθωτο: Να φτιάξει στη Μεσσηνία ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης. Εξάλλου όπως συνήθισε να λέει και ο ίδιος ο Καπετάν Βασίλης: «Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα, υπάρχουν μόνο γνωστά και άγνωστα».

Η ενασχόληση του γνωστού εφοπλιστή και «βασιλιά των containers» με τον τουρισμό ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ο Καπετάν Βασίλης συνέλαβε την μεγαλόπνοη ιδέα και το όραμα για την Costa Navarino. Μια επένδυση που αφενός θα τοποθετούσε τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και αφετέρου θα επέτρεπε στους ανθρώπους της περιοχής να παραμείνουν στη γενέτειρά τους. Μέχρι τότε ο Καπετάν Βασίλης είχε καταφέρει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο την Costamare Shipping Co, ξεκινώντας από μάλιστα από το μηδέν.

Μια δεκαετία αργότερα, το 1997, έχοντας ήδη αγοράσει μεγάλο τμήμα της απαιτούμενης γης, ο Καπετάν Βασίλης ίδρυσε την TEMES, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του οράματος του. Από τότε όμως και για τα επόμενα 12 χρόνια χρειάστηκε μεγάλος προσωπικός αγώνας τόσο με την ελληνική γραφειοκρατία όσο και με την ελληνική δικαιοσύνη.

Εκτιμάται ότι χρειάστηκαν περισσότερες από 3.000 υπογραφές αρμόδιων υπουργών ως και απλών υπαλλήλων, ενώ εκδόθηκαν πάνω από 20 υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), και 600 αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις. Ταυτόχρονα, έγιναν πάνω από 60 δίκες σε όλους τους βαθμούς, ενώ εκδόθηκαν περισσότερες από 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και πάνω από 40 αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων.

Ο Kαπετάν Βασίλης όμως δεν το έβαλε κάτω. «Εκτός από τη θέληση, έχω και την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για τη Μεσσηνία. Και θα το πραγματοποιήσω εγώ ή, εάν ο Θεός αποφασίσει διαφορετικά, ο Αχιλλέας», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά το 2005 σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτησή του.

Πράγματι λίγους μήνες πριν τον θάνατο του ευτύχησε να δει ο ίδιος το όραμα του να γίνεται πραγματικότητα. Το 2010 λειτούργησε η πρώτη φάση της τουριστικής ανάπτυξης αποτελούμενη από τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων «Τhe Romanos, a Luxury Collection Resort» και το «Τhe Westin Resort», δυναμικότητας 321 και 445 δωματίων, αντιστοίχως, που διαχειρίζεται η διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood Ηotels & Resorts.

Παράλληλα από τον Μάιο του 2010 ξεκίνησε την λειτουργία του το πρώτο signature γήπεδο γκολφ 18 οπών στην Ελλάδα, το οποίο σχεδιάστηκε από τον πρωταθλητή Bernhard Langer. Τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε την λειτουργία του και το δεύτερο γήπεδο γκολφ 18 οπών με την ονομασία «The Bay Course». Το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων συνεδριακό κέντρο, εκπτωτικό χωριό και τουριστικές κατοικίες. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει άλλα δύο υπερπολυτελή ξενοδοχεία και άλλα δύο γήπεδα γκολφ.

Η δεύτερη γενιά

Ο Καπετάν Βασίλης, είχε αποσυρθεί από το 2005 και τα ηνία της TEMES τα είχε αναλάβει ο μεσαίος του γιος Αχιλλέας, ο οποίος με σπουδές στο φημισμένο Ecole Hoteliere de Lausanne ήταν και ο πιο κατάλληλος. Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, κουβαλώντας την βαριά παρακαταθήκη που έχει αφήσει ο πατέρας του συνεχίζει το όραμα του Καπετάν Βασίλη με στόχο να μετατρέψει την Μεσσηνία σε Τοσκάνη της Ελλάδας.

Ο ίδιος συνεχίζει τις επενδύσεις στο Costa Navarino, οι οποίες για την πλήρη ανάπτυξη του συγκροτήματος εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχει επενδύσει στην Aegean Airlines, ενώ ο όμιλος της ΤEMES έχει διεκδικήσει –και πάλι σε συνεργασία με τον τουρκικό όμιλο Dogus- το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα. Στο παρελθόν, η εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την αξιοποίηση της έκτασης στην Αφάντου Ρόδου.

Την ίδια στιγμή, στα σχέδια της ΤEMES περιλαμβάνεται η υλοποίηση νέων άμεσων επενδύσεων, ύψους 240 εκατ. ευρώ, που σχετίζεται με τη νέα φάση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Πύλο, στην περιοχή 1.400 στρεμμάτων Navarino Bay. Το έργο θα αποτελεί συνέχεια των δύο υφιστάμενων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, Dunes και Romanos.

Με την ολοκλήρωση όλων των φάσεων, οι άμεσες θέσεις εργασίες θα ανέλθουν σε 2.800, ενώ υπολογίζεται ότι 5.500 έμμεσες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις θα δημιουργηθούν είτε για να εξυπηρετήσουν την επένδυση είτε για να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση από επισκέπτες.

Μια επένδυση με επίδραση 1 δισ. ευρώ

Από την έναρξη των εργασιών κατασκευής μέχρι και σήμερα η συνολική οικονομική επίδραση της λειτουργίας του τουριστικού συγκροτήματος της Costa Navarino στη χώρα εκτιμάται ότι αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Λόγω του Costa Navarino και της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου –που έχει δαπανήσει τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό- το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα της χώρας, καθώς με 1.100 πτήσεις για την φετινή χρονιά έχει αυξήσει τη δραστηριότητά του κατά 370% σε σχέση με το 2009. Tα άμεσα έσοδα από την αύξηση των επισκεπτών στη Μεσσηνία για το 2016 αναμένονται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Η δευτερογενής επίδραση των εσόδων στην τοπική οικονομία ανέρχεται σε επιπλέον 28,8 εκατ. ευρώ.

Έχει υπολογισθεί ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην Costa Navarino, 1,65 ευρώ δαπανάται εκτός του συγκροτήματος. Επίσης, 2,25 εκατ. ευρώ προκύπτουν ετησίως για τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης λόγω των περίπου 75.000 γευμάτων των επισκεπτών της Costa Navarino στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, το 60% των προμηθειών της προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις της Μεσσηνίας.

Το στοίχημα του Hilton

Τo επόμενο στοίχημα της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, το Hilton, μπορεί να μοιάζει παιχνιδάκι μπροστά στην περιπέτεια του Costa Navarino, έχει όμως τις δικές του προκλήσεις. Βρίσκεται σε μια περιοχή με έντονο ανταγωνισμό, ο οποίος κάθε μέρα που περνά εντείνεται με νέα ξενοδοχεία να ανοίγουν στην ελληνική πρωτεύουσα. Από την άλλη το κενό που άφησε το Athens Ledra και οι συνέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν με το Costa Navarino αφήνουν χώρο για περαιτέρω ανάπτυξη του ιστορικού ξενοδοχείου. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η ΤEMES που τα κατάφερε τόσο καλά στη Μεσσηνία θα μπορέσει να επαναλάβει την επιτυχία της και στην πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider