Οι Κινέζοι σώζουν τα σπίτια στην Αθήνα

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Κινέζοι σώζουν τα σπίτια στην Αθήνα

Οι Κινέζοι φαίνεται πως σώζουν την παρτίδα των ακινήτων της Αττικής, μιας αγοράς που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης.

Οι Κινέζοι επενδυτές την τελευταία διετία είναι η πρώτη αγοραστική δύναμη στον τομέα του real estate ενώ την προτίμηση τους συγκεντρώνουν τα παραθαλάσσια μέρη της Αττικής.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), Δημήτρη Μπινιάρη «αρκετοί Κινέζοι έχουν καταφθάσει στην χώρα μας τους τελευταίους μήνες και προχώρησαν στην απόκτηση σπιτιού, με θέα θάλασσα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, πάνω από 600 τέτοιες αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

Την προτίμηση των Κινέζων συγκεντρώνουν περιοχές όπως ο Άλιμος, το Καλαμάκι, το Ελληνικό αλλά και το Παλαιό Φάληρο. Τα ακίνητα που αγοράζουν έχουν αξία από 250.000 ευρώ και πάνω καθώς με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την χρυσή βίζα των πέντε ετών, γεγονός που τους ανοίγει το παράθυρο στην Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η χρυσή βίζα (Ν. 4146/2013) δίνει την δυνατότητα σε επενδυτές τρίτων χωρών, που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, να λάβουν και μόνιμη άδεια διαμονής που ανανεώνεται κάθε 5 έτη, εφόσον καταστούν ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη οι Κινέζοι προτιμούν κατοικίες από 120 τετραγωνικά και πάνω, ενώ οι τιμές θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικές καθώς με 300.000 ευρώ για παράδειγμα στο κέντρο της Σαγκάης αγοράζεις ένα διαμέρισμα… 68 τετραγωνικών μέτρων.

Στελέχη της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι πολλοί Κινέζοι που καταφθάνουν τους τελευταίους μήνες στη χώρα προσλαμβάνουν μεταφραστή και ξέρουν τι ακριβώς θέλουν: Ένα σύγχρονο ακίνητο για το νοικιάζουν κατά την απουσία τους και μία βίζα για να ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο insider o κ. Μπινιάρης, η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται σε αποσπασματικό επίπεδο.

Όμως εκτιμάται ότι με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Κίνα θα υπάρξει οργανωμένο ενδιαφέρον για απόκτηση σπιτιών στην Ελλάδα από Κινέζους πολίτες, που είναι λάτρεις της χώρας μας.

«Αν και περιμένουμε ως Ομοσπονδία να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα του πρωθυπουργού από το ταξίδι του στη Κίνα, πιστεύουμε ότι έχει υπάρξει συμφωνία προκειμένου να υπάρξει οργανωμένη προσέλευση κινέζων επενδυτών στην χώρα, μέσα από την απλούστευση του θεσμικού πλαισίου.

Αν γίνει αυτό τότε, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε σημαντική αύξηση των αγοραπωλησιών μέσα στους επόμενους μήνες.

Ενδεχόμενο κύμα Κινέζων επενδυτών θα δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων της Αττικής που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια, με την ζήτηση να έχει υποχωρήσει δραματικά και τις τιμές, από τις αρχές της κρίσης μέχρι σήμερα να έχουν υποχωρήσει… πάνω από 70%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider