Έπεσαν οι υπογραφές για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έπεσαν οι υπογραφές για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Την σύμβαση πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ υπέγραψαν σήμερα Παρασκευή οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, των ΕΛΠΕ και της κοινοπραξίας των Snam, Enagas και Fluxys που αγοράζει το ποσοστό έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος κατά την διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης το τίμημα αγγίζει συνολικά τα 580 εκατ. αν συνυπολογιστεί η αξία των μεταβιβαζόμενων μετοχών (535 εκατ.) και το μέρισμα χρήσης 2017 που θα εισπράξουν οι παλαιοί μέτοχοι (45 εκατ.). Σύμφωνα με τον ίδιο το τίμημα ξεπέρασε κατά 45% το τίμημα της προηγούμενης ανάλογης προσπάθειας που επιχειρήθηκε το 2013 «αλλά συνοδεύεται στo πλαίσιο του business plan της εταιρείας και από ένα δυνατό πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 330 εκατ. έως το 2023».

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο μεταβιβάζει το 31% του ΔΕΣΦΑ η πώληση θα επιφέρει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έσοδα ύψους 251,28 εκατ. ευρώ, καθώς το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος αφορά στα ΕΛΠΕ που πωλούν το 35%. Επιπλέον, το υφιστάμενο business plan του ΔΕΣΦΑ προβλέπει την εκτέλεση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 330,66 εκατ. ευρώ έως το 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή και η συνεργασία με μια μεγάλη κοινοπραξία είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική της χώρας μας να ενεργεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Ποιοι είναι οι επενδυτές του ΔΕΣΦΑ

Επικεφαλής της κοινοπραξίας «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» που αγοράζει το 66% του ΔΕΣΦΑ είναι η Snam SpA, η οποία είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας. Η εταιρεία ακόμη είναι μέτοχος στον αγωγό TAP και συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Interconnector UK, TIGF, TAG και Gas Connect Austria).

Στην κοινοπραξία συμμετέχει η Enagás Internacional, 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου. Η εταιρεία ελέγχει και τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία και είναι και αυτή μέτοχος στον TAP.

Το τρίτο μέρος της κοινοπραξία είναι η Fluxys η οποία δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου όπως επίσης και στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider