Στο μικροσκόπιο του ΟΠΕΚ και πάλι το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μικροσκόπιο του ΟΠΕΚ και πάλι το πετρέλαιο

Η πορεία της συμφωνίας για το πετρέλαιο απασχολεί τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, οι οποίες συνεδριάζουν την Παρασκευή στη Βιέννη.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ και οι παραγωγοί εκτός του καρτέλ έχουν αποφασίσει τη μείωση της παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα προκειμένου να μειωθούν οι πλεονάζουσες ποσότητες και να δοθεί ώθηση στην τιμή.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να «πέσει» το θέμα παράτασης της συμφωνίας πέρα του Μαρτίου του 2018, ωστόσο όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο ΟΠΕΚ και οι άλλοι παραγωγοί δεν θα λάβουν καμία απόφαση για επέκταση της σχετικής συμφωνίας πριν από τον Ιανουάριο. «Πιστεύω ότι το νωρίτερο δυνατόν που μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική κουβέντα για την κατάσταση στην αγορά είναι ο Ιανουάριος», σημείωσε.

Αν και το καρτέλ αποτιμά θετικά την πορεία της συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η αγορά κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση» λαμβάνοντας παράλληλα υπ’ όψιν τις τάσεις για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, τα αποτελέσματα δεν δείχνουν να είναι αρκετά ισχυρά για να δώσουν τέλος στην αναζήτηση τρόπων για να δοθεί ώθηση στην τιμή του πετρελαίου.

Η σχετική αρχική απόφαση είχε ληφθεί στις 30 Νοεμβρίου του 2016 και αφορούσε σε χώρες (14) του καρτέλ και σε 10 χώρες εκτός καρτέλ συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας οι οποίες είχαν δεσμευθεί για μείωση της παραγωγής στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η συμφωνία αυτή αναθεωρήθηκε στις 25 Μαΐου του 2017 με την επέκταση του μέτρου για άλλους εννέα μήνες αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου του 2017.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ είχε ως στόχο η τιμή να ξεπεράσει τα 60 δολάρια και μάλιστα κάποιοι αισιοδοξούσαν ότι θα φθάσει και τα 70 δολάρια, ωστόσο το brent παραμένει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων το βαρέλι. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του καρτέλ βρίσκονται αντιμέτωπες με την αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ αλλά και τον κίνδυνο να αθετήσουν τη συμφωνία (εμφανώς ή «διακριτικά») κράτη εντός και εκτός του οργανισμού τα οποία μπορεί να κρίνουν ότι πλήττεται σημαντικά η οικονομία τους κάτι το οποίο έχει γίνει και στο παρελθόν όπου είχαν ληφθεί αντίστοιχα μέτρα.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι το 2017 η ζήτηση για αργό από τις χώρες του καρτέλ θα διαμορφωθεί στα 32,4 βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 0,4 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2016. Το 2018 η ζήτηση για αργό αναμένεται ότι θα παραμείνει στα ακριβώς ίδια επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider