«Στρώνουν χαλί» για επενδύσεις στα πετρέλαια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στρώνουν χαλί» για επενδύσεις στα πετρέλαια

Με γοργούς ρυθμούς εργάζονται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας προκειμένου να «προετοιμάσουν» το έδαφος για την προσέλκυση επενδυτών για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης πρόκειται για μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία καθώς «βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον πού σημαντικών πετρελαϊκών εταιρειών» ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί ότι το υπουργείο προχωρά σε σταδιακή επαναπροκήρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών. Σε αυτό θα συμβάλουν η καταγραφή νέων σεισμικών δεδομένων και η επεξεργασία παλαιότερων για την αξιοποίηση των περιοχών όπου την πρώτη περίοδο δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΔΕΥ προχωρά σε νέες σεισμικές έρευνες με στόχο την «πύκνωση» των γραμμών που είχαν καταγραφεί το 2013, καθώς και σε επανεπεξεργασία των παλαιότερων δεδομένων για να ακολουθήσει η σταδιακή επαναπροκήρυξη τόσο θαλάσσιων όσο και χερσαίων περιοχών.

Ένα βασικό βήμα αποτελεί η επανεπεξεργασία και αξιοποίηση των σεισμικών δεδομένων για τις περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης και για το βόρειο Ιόνιο ενώ ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα θα αφορά και την περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, η επανεπεξεργασία των 12.500 χλμ νέων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων έχει ήδη αρχίσει τον Ιούλιο του 2017, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο του 2017. Σύμφωνα με την σύμβαση μεταξύ ΕΔΕΥ και PGS το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του επομένου έτους ενώ τον προσεχή Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμες σεισμικές γραμμές από την θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης επιλεγμένες κατά προτεραιότητα ώστε να υποστούν ταχεία επανεπεξεργασία. Τα αντίστοιχα δεδομένα μεταφρασμένα σε βάθος θα είναι διαθέσιμα τον Ιανουάριο του 2018 ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας και των αλγορίθμων σε ό,τι αφορά στην επεξεργασία σεισμικών δεδομένων αναμένεται πως θα ενισχύσει την απεικόνιση του υπεδάφους στα σεισμικά δεδομένα.

Παράλληλα, η ΕΔΕΥ αξιολογεί το πρόγραμμα λήψης τρισδιάστατων σεισμικών διασκοπήσεων που καλύπτουν έκταση έως 2000 τ.χλμ. στην περιοχή του βορείου Ιονίου Πελάγους στην γεωλογική δομή της ανατολικής κλιτύος της ανθρακικής πλατφόρμας. Η επανεπεξεργασία των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων θα αυξήσει την γεωλογική γνώση της περιοχής που θα συμβάλει στον σχεδιασμό του τρισδιάστατου σεισμικού προγράμματος εκεί. Επί πλέον, η ΕΔΕΥ σχεδιάζει την λήψη συμπληρωματικών δισδιάστατων σεισμικών διασκοπήσεων στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης με καταλληλότερο προσανατολισμό των γραμμών καθώς επίσης κι ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα νοτίως της Πελοποννήσου, συνολικού μήκους περίπου 4.000 χλμ. Αμφότερα τα δισδιάστατα αυτά προγράμματα απαιτούν την οικονομική συμμετοχή των πετρελαϊκών εταιρειών.

Ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την Πέμπτη την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων.

Η εισήγηση εντάσσεται στη στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης να εξετάσει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, επενδυτικής διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η στρατηγική εξειδικεύεται στις ακόλουθες δράσεις:

Σχετικά με τα είδη των Συμβάσεων Παραχώρησης των προς έρευνα περιοχών, παραμένουν σε ισχύ οι τύποι παραχώρησης που προβλέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τόσο η Σύμβαση Μίσθωσης (Lease Αgreement) όσο και η Σύμβαση Διάθεσης της Παραγωγής (Production Share Agreement - PSA), όμως σε αυτή τη συγκυρία ως ο πλέον ενδεδειγμένος προκρίνεται ο τύπος της Σύμβασης Μίσθωσης.

Παράλληλα, προγραμματίζεται άμεση αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού λαισίου με βασικούς στόχους την αλλαγή της προκήρυξης-πρόσκλησης, τη βελτίωση του Model Agreement και την επιτάχυνση των διαδικασιών επιλογής του Αναδόχου. Ο χρόνος ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθετείται εντός του 2017.

Αναβάθμιση του ρόλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ)

Βασικός στόχος είναι η αποκέντρωση του έως τώρα συγκεντρωτικού μοντέλου οργάνωσης.

Έτσι, η ΕΔΕΥ ΑΕ αναβαθμίζεται, παραμένοντας στην εποπτεία του Υπουργού, αλλά αποκτώντας την ευελιξία αξιοποίησης όλου του φάσματος δυνατοτήτων που αναδεικνύονται.

Ήδη, στην κατεύθυνση αυτή από τον Οκτώβριο 2016 ενεργοποιήθηκε η ουσιαστικά ανενεργή έως τότε ΕΔΕΥ ΑΕ και από το Μάιο 2017 ξεκίνησε η διαδικασία παράδοσης παραλαβής του αρχείου της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων προς αυτήν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider