Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών

Μια από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί η διασύνδεση των ελληνικών νησιών με βάσει ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, όπως επιβεβαίωσε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, Miguel Arias Canete στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία αυτή σκοπό έχει να συνδράμει προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ακριβή ενέργεια που χρησιμοποιείται στα νησιά και την απλοποίηση με βάση νέες τεχνολογίες του συστήματος.

«Η Κομισιόν αποφάσισε να δημιουργήσει την πρωτοβουλία «Ελληνικά Νησιά», η οποία θα δρομολογηθεί υπό το μάνατζμεντ της μαλτέζικης προεδρίας. Από κοινού θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη το θέμα των ελληνικών νησιών και θα αντιμετωπίσουμε μέσα από μια κοινή Επιτροπή ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για προσαρμογή σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, το οποίο θα αφορά στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης και στην εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε ότι είναι ώρα να προσπεράσουμε τα πιλοτικά προγράμματα στα νησιά και να αναπτυχθούν περαιτέρω υποδομές ενώ προανήγγειλε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί και πρώτο φόρουμ στην Κρήτη για το θέμα αυτό.

«Αναλύουμε την αγορά ενέργειας δεδομένων των μνημονίων που υπογράφτηκαν. Σε πολλά θέματα η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σχολιάζοντας τις επιδόσεις της χώρας στα ενεργειακά.

Το πρόβλημα της διασύνδεσης των νησιών

Η ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΜΔΝ) και οι διασυνδέσεις τους με το ηπειρωτικό σύστημα αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για τη χώρα, με τις αρχές (ΡΑΕ κλπ) να αναζητούν τρόπους για την ασφαλή μεταφορά ενέργειας και την οικονομική ηλεκτροδότησή τους.

Ως βασικά εμπόδια για τη διασύνδεση προβάλουν τεχνικές και τεχνολογικές δυσκολίες αλλά και η έλλειψη πόρων από την πλευρά των αρμόδιων φορέων.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) αποτελείται από 32 αυτόνομα συστήματα, κάποια εκ των οποίων αποτελούνται από συμπλέγματα νησιών, και η διαχείριση γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως από τοπικούς θερμικούς σταθμούς παραγωγής, που λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο, μαζούτ ή και ντίζελ, αλλά και από σταθμούς ΑΠΕ.

Η αιχμή ζήτησης σε kW των 32 αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων της χώρας ποικίλει, καθώς, πέραν των δυο «μεγάλων» αυτόνομων συστημάτων (Κρήτη, Ρόδος) που έχουν αιχμή ζήτησης άνω των 100 kW, υπάρχουν ακόμα 19 «μικρά» αυτόνομα συστήματα έχουν αιχμή ζήτησης έως 10 kW και 11 «μέσου μεγέθους» αυτόνομα συστήματα, με αιχμή ζήτησης από 10 έως 100 kW.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν χορήγησε το 2014 στην Ελλάδα άδεια παρέκκλισης από ορισμένες διατάξεις της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ για τα ΜΔΝ, κάτι που αποτέλεσε βάση για περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με το θέμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider