Το ΥΠΕΝ καλύπτει Σκουρλέτη για ΔΕΣΦΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΥΠΕΝ καλύπτει Σκουρλέτη για ΔΕΣΦΑ

Ευθύνες στη ΝΔ και την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιρρίπτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ναυάγιο της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους ενώ καλύπτει τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη για τους χειρισμούς του.

Όπως αναφέρει το υπουργείο η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να αυξήσει κατά 68% τα τέλη δικτύου, «προσφέροντας προίκα 200 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ ήταν αντίθετη με τους κοινοτικούς κανόνες. Το καλοκαίρι, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ενσωμάτωσε την κοινοτική οδηγία σχετικά με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, που προβλέπει μικρότερη αύξηση των τελών αλλά και πλήρη ασφάλεια στους επενδυτές για τους κανόνες υπολογισμού κόστους και κερδών στο μέλλον».

Παράλληλα, σημειώνει ότι η υπόθεση του συγκεκριμένου διαγωνισμού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των χειρισμών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, της οποίας ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε βασικό στέλεχος.

«Υπενθυμίζουμε ότι βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν οι αντιρρήσεις που εξέφρασε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), καθώς με βάση τους κοινοτικούς κανόνες θα πρέπει να διαχωρίζεται ο παραγωγός από τον διαχειριστή του δικτύου διανομής. Συνεπώς η πώληση του 66% ήταν πλέον αδύνατη και η εταιρεία θα έπρεπε να γίνει μέτοχος μειοψηφίας με νέους εταίρους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροποποίηση Σκουρλέτη προβλήθηκε ως βασική αιτία παγώματος της διαδικασίας πώλησης από την πλευρά των Αζέρων οι οποίοι επικαλέστηκαν μείωση της περιουασιακής βάσης της επιχείρησης και επεδίωκαν να μειώσουν το τίμημα.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η αζέρικη εταιρεία αντιμετώπιζε ούτως ή άλλως οικονομικά προβλήματα και δεν θα της ήταν τελικά εύκολο να κάνει μια τέτοια επένδυση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2015 η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 1,15 δις. δολάρια.

Μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό το θέμα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ ύστερα από την αδυναμία μεταξύ της κυβέρνησης και της αζέρικης Socar να καταλήξουν σε συμφωνία. Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί προαπαιτούμενο από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση και προς αυτή την κατεύθυνση το θέμα βρέθηκε και στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Maros Sevcovic.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider