Μυτιληναίος στο Bloomberg TV: Τρία ορόσημα θα απογειώσουν την οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος στο Bloomberg TV: Τρία ορόσημα θα απογειώσουν την οικονομία

Τα τρία ορόσημα που θα απογειώσουν την ελληνική οικονομία περιέγραψε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ειδικότερα, ο κ. Μυτιληναίος συνέδεσε την απογείωση της ελληνικής οικονομίας με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη καθώς περιλαμβάνει τα θέματα εργατικής νομοθεσίας και ασφάλισης, την επίλυση του ζητήματος του χρέους, καθώς και την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «μετά το δημοψήφισμα και τις εκλογές (του Σεπτεμβρίου του 2015), είχαμε μια νέα καλύτερη κυβέρνηση, που προσπαθεί περισσότερο από την προηγούμενη να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα – αυτό που αποκαλώ κυβέρνηση ρεαλισμού».

«Προσπαθούν να τηρήσουν (συμμορφωθούν με) τους νέους νόμους, τους κανονισμούς και τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να λυθεί το ζήτημα της ρευστότητας»

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως υπήρξε μεν χαλάρωση των capital controls, αλλά ακόμα υφίστανται και η παροχή ρευστότητας στην οικονομία είναι περιορισμένη. Οι καταθέσεις δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στις τράπεζες και η εξωτερική χρηματοδότηση παραμένει δύσκολη. Κατά τον ίδιο, δεν μπορούμε να αναμένουμε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ρευστότητας, το οποίο αποτελεί θέμα αξιοπιστίας και στο εξωτερικό.

«Για να κερδίσουμε εμπιστοσύνη από το εξωτερικό, χρειαζόμαστε αναδόμηση του χρέους και ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης. Όταν εξασφαλιστούν αυτά τα δύο, τότε το ΔΝΤ λέει πως θα φτάσουμε το επόμενο έτος στο 2,8% -αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Χρονιά ρεκόρ το 2017 για τον Όμιλο

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του ομίλου, ο οποίος κατά 85% έχει εξαγωγική δραστηριότητα, και κατά συνέπεια δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

«Η χρονιά που διανύουμε θα είναι μια καλή χρονιά και ο σχεδιασμός μας για το 2017, δείχνει πως θα είναι μια χρονιά ρεκόρ που θα συνοδευθεί από ένα ριζικό ανασχηματισμό του Ομίλου, όπως ανακοινώσαμε πριν δύο εβδομάδες και που είναι αυτή τη στιγμή έτοιμος να υλοποιηθεί», είπε ο Πρόεδρος του ομίλου.

«Δεν είμαι αισιόδοξος για τις τιμές του πετρελαίου»

Παράλληλα ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην αγορά πετρελαίου τονίζοντας ότι η πιθανή συμφωνία του ΟΠΕΚ θα είναι σίγουρα κάτι θετικό για τις τιμές του πετρελαίου, «αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε έναν ρυθμιστικό παράγοντα, το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο. Αν οι τιμές του πετρελαίου φτάσουν στα επίπεδα του 60–70 εξαιτίας της συμφωνίας του ΟΠΕΚ ή για άλλους λόγους, τότε υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου προς διάθεση. Ήδη, οι πιο ανταγωνιστικοί Αμερικανοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να παράγουν στα επίπεδα της δεκαετίας του 50, που μαζί με το δικαίωμα μεταφοράς (contango) δίνεται περιθώριο για 2-3 χρόνια. Επομένως, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για τις τιμές του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον».

«Η Κίνα καθοδηγεί τις αγορές»

Αναφερόμενος στην Κίνα και στη σημασία της αγοράς της, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι για πρώτη φορά φέτος έκανε μια κίνηση που εξέπληξε τις αγορές κι άλλαξε το σκηνικό: μείωσε την παραγωγή άνθρακα κατά ένα τρίτο και αυτό οδήγησε στην αύξηση των τιμών του άνθρακα διεθνώς κατά ένα τρίτο. Ως συνέπεια, οι τιμές του χάλυβα αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο και η πίεση στο κόστος άλλων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, ήταν τεράστια.

«Είδαμε έτσι τις τιμές του αλουμινίου να ανεβαίνουν κατά 300 δολάρια. Επομένως, αυτό δείχνει πως η Κίνα καθοδηγεί τις αγορές. Όλοι λοιπόν είναι με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και τη Fed», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider