Ελπίδες για «ανάσταση» της μεγαλύτερης βιομηχανίας ξύλου

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελπίδες για «ανάσταση» της μεγαλύτερης βιομηχανίας ξύλου

Ήταν από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ξύλου στην Ελλάδα που όμως το 2014 κατέβασε ρολά, προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι στην σταδιακή αποβιομηχάνιση της χώρας

Η Shelman του Παναγιώτη Ηλιάδη, ήταν η βιομηχανία που τα προηγούμενα χρόνια μεσουρανούσε. Διέθετε δύο εργοστάσια σε Χαλκίδα και Κομοτηνή και καθώς και ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις.

Η κρίση όμως ήταν ισοπεδωτική για πολλές από τις ισχυρές βιομηχανίες της χώρας. Η 50χρονη ιστορία της Shelman όμως έληξε άδοξα, παρά την εξαγορά της το 2009 από την εταιρεία Alpha Wood, συμφερόντων των επιχειρηματιών Αδαμόπουλου – Αγοραστού.

Λίγα χρόνια η βιομηχανία κατέρρευσε από το βάρος σοβαρών οικονομικών υποχρεώσεων και κάθετης υποχώρησης των πωλήσεων της, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, των ραγδαίων εισαγωγών και της αυξανόμενης κυριαρχίας του αλουμινίου στις κατοικίες.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 εμφάνιζε μηδενικό δανεισμό και σημαντικά κέρδη, ενώ το 2008 έκλεισε με ζημιές 20 εκατ.ευρώ και υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ.

Υπό το βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων της η διοίκηση της αποφασίζει το 2012 την αναστολή του εργοστασίου στη Χαλκίδα . Η διοίκηση κατηγορεί τότε τους εργαζόμενους ότι με τις κινητοποιήσεις τους, οδηγούν σε επιδείνωση την βιομηχανία. Τελικά το λουκέτο μπαίνει τον 2013 με τους εργαζομένους να κατηγορούν την διοίκηση πως το προηγούμενο διάστημα είχε κάνει μεταφορά πελατών, κεφαλαίων και παραγωγής από τη Σέλμαν στην Alfa Woods.

Ακολουθεί η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, σχέδιο που δεν ευδοκιμεί και ακολούθως η αίτηση πτώχευσης η οποία γίνεται δεκτή.

Από το 2016 το εργοστάσιο της Shelman στη Ροδόπη βγαίνει στο σφυρί με τίμημα περί τα 11,5 εκατ ευρώ και όρο την επαναλειτουργία του για τουλάχιστον πέντε χρόνια και πρόσληψη του 70% των εργαζομένων πριν το κλείσιμο.

Σύμφωνα όμως με τον τοπικό τύπο παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν υπήρξε καμμία σοβαρή πρόταση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Πλέον ο σύνδικος επανέρχεται με νέους όρους που περιλαμβάνουν ελάχιστο τίμημα 9,92 εκατ. ευρώ, επαναλειτουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος για μια τριετία και πρόσληψη ποσοστού 40% των εργαζομένων.

Αν αυτή τη φορά θα υπάρχει ευτυχή κατάληξη για την μεγάλη βιομηχανία ξύλου της χώρας είναι κάτι που μένει να φανεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider