Newsletter Final List

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Εγγραφή στο Newsletter Final List feed

Γιατί «ράγισε» το deal Mαρινόπουλου - Σκλαβενίτη

Κανονικά λειτουργούν τα καταστήματα της Μαρινόπουλος - Κεντρική Εικόνα/Video

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το μεγαλύτερο deal που ανακοινώθηκε το τελευταίο διάστημα στο λιανεμπόριο, αυτό της Μαρινόπουλος με την Σκλαβενίτης.

Οι λόγοι είναι δύο: οι μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις που εμφανίζει η Μαρινόπουλος – ακούγεται ότι χρωστά πάνω από 1,2 δισ. ευρώ στους προμηθευτές της - και οι πολυάριθμες δικαστικές αποφάσεις εναντίον της, από απλήρωτους προμηθευτές. Σε συνδυασμό μάλιστα με νομικά κωλύματα που έχουν εμφανιστεί, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων λιανεμπορικών Ομίλων της χώρας.

Παράγοντες της αγοράς που ασχολούνται με την υπόθεση επισημαίνουν πως, αυτή τη στιγμή, τα νομικά και τεχνικά κωλύματα έχουν τεθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (η οποία ζητά επιπρόσθετα στοιχεία για το deal), με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη  -στην παρούσα φάση- η ολοκλήρωσή της συμφωνίας, η οποία θα οδηγούσε στην διάσωση της Μαρινόπουλος.

Ο χρόνος, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, κυλά εις βάρος της συμφωνίας, καθώς οι υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος αυξάνονται συνεχώς, ενώ τα μερίδια αγοράς της βαίνουν συνεχώς μειούμενα.  

Το Ιnsider, είχε από την αρχή αναδείξει τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν άνθρωποι του λιανεμπορίου, για τον αν τελικά το deal μεταξύ των δύο πλευρών θα ολοκληρωθεί, ενώ έσπευδαν να θυμίσουν την περίπτωση Σκλαβενίτη - Βερόπουλου, όπου οι δύο πλευρές αν και είχαν έρθει ένα βήμα πριν από «γάμο», τελικά αυτός διαλύθηκε, παρά το «πράσινο φως» που είχαν δώσει οι πιστώτριες τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη όπου θα εισφέρονταν 33 hypermarket της πρώτης, αναμενόταν να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, ενώ πλέον ανεπίσημα και οι δύο πλευρές μιλούν για μετάθεση της διαδικασίας μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά της Σκλαβενίτης αναφέρουν ότι η κύρια πηγή ανησυχίας που έχει προκύψει είναι η καθυστέρηση της καταβολής των δόσεων Μαΐου στους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη ρύθμιση των οφειλών της.

Επίσης σημαντικό αγκάθι αποτελούν και οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις -που ξεπερνούν τις 2.000- πολλών προμηθευτών που έχουν στραφεί εναντίον της για μη καταβολή οφειλών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει κατασχέσεις αλλά και δεσμεύσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς της Μαρινόπουλος, από προμηθευτές που κρατούν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις.

Προ ημερών ένας παραγωγός από τη Θεσσαλία προχώρησε σε κατάσχεση κεντρικής αποθήκης της στην Αττική, μετά από προσφυγή του στη δικαιοσύνη, ενώ έχουν γίνει και κατασχέσεις μηχανημάτων της αλυσίδας.

Ο ρόλος των τραπεζών και το σχέδιο για προστασία από πιστωτές

Μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει προκύψει, οι πιστώτριες τράπεζες ζητούν να υπάρξει κούρεμα των οφειλών προς τους προμηθευτές, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η Μαρινόπουλος να προχωρήσει σε υποβολή αίτησης για την προστασία από τους προμηθευτές της.

Αυτό, όμως, όπως επισημαίνουν στο Ιnsider στελέχη της αγοράς θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και για τις τράπεζες, καθώς πολλά δάνεια προμηθευτών της Μαρινόπουλος, θα χαρακτηριστούν ως μη εξυπηρετούμενα, αυξάνοντας τις επισφάλειες τους, ενώ θεωρείται απίθανο να καταφέρει να συγκεντρώσει τη συναίνεση του 65% των πιστωτών της που είναι απαραίτητη, για την υπαγωγή της στο σχετικό νόμο. 

Εκείνο πάντως που θεωρείται βέβαιο είναι πως οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την τύχη της Μαρινόπουλος αλλά και την τύχη χιλιάδων εταιρειών και εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται στον αέρα. 


Σχόλια

Πέτρος Ν.
Κι η κουτσή Μαρία ήξερε ότι ο Μαρινόπουλος δεν πρόκειται να ανακάμψει. Αυτό που θέλω να μας πείτε, είναι α) το πώς διάολο κατάφερε και πήρε 100 εκατομύρια δάνειο πριν 3ς μήνες και β) αν υπάρχει κάποιος εγγυητής στο δάνειο; Ή θα το πληρώσει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων;
ela nte
τι σχεση εχει η ανακεφαλαιοποιηση...;

Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Η ερώτηση αποσκοπεί στην πρόληψη αυτόματων υποβολών

Best of Internet