Newsletter Final List

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Εγγραφή στο Newsletter Final List feed

Αντεπίθεση στα Βαλκάνια ετοιμάζει ο Βερόπουλος

Αντεπίθεση στα Βαλκάνια ετοιμάζει ο Βερόπουλος - Κεντρική Εικόνα/Video

Μπορεί να αποχώρησε από την ελληνική αγορά, αλλά ετοιμάζει την δική του αντεπίθεση στα Βαλκάνια

Ο λόγος για τον Νίκο Βερόπουλο, ο οποίος μετά την πώληση των καταστημάτων του στη Μετρό του Ομίλου Παντελιάδη (My Market), ετοιμάζεται να κάνει «εισβολή» στα Βαλκάνια σε συνεργασία με τη γνωστή αλύσίδα παιχνιδιών Jumbo

Η δυνατότητα αυτόνομης ανάπτυξης της Βερόπουλος στις βαλκανικές χώρες ήταν άλλωστε και ένας από τους όρους που προβλεπόταν στο συμβόλαιο που υπέγραψε με την Metro για την πώληση των καταστημάτων του. 

Το business plan του Νίκου Βερόπουλου με την Jumbo αναμένεται να ξεκινήσει από την Σερβία, στα δύο ιδιόκτητα καταστήματα «Vero» στο Βελιγράδι. 
Τα δύο πρώτα καταστήματα στη Σερβία αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στον Ιούνιο και έχουν δημιουργηθεί σε ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου, όπου ήδη λειτουργεί σουπερμάρκετ της αλυσίδας.  

Το πρώτο κατάστημα Jumbo που θα εγκαινιαστεί έχει συνολική επιφάνεια 3.000 τ.μ και θα προστεθεί στα επίσης 3.000 τ.μ. επιφάνειας του σούπερ μάρκετ Vero, που λειτουργεί στο εν λόγω ακίνητο από το 2002.

Στη συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπεται η δημιουργία και άλλων καταστημάτων Jumbo σε Σερβία και Σκόπια.

Ειδικότερα, στόχος των δύο πλευρών είναι η από κοινού ανάπτυξη 17 νέων καινούργιων καταστημάτων στα Βαλκάνια, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. 
Η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του Νίκου Βερόπουλου, ήταν αναμενόμενη καθώς όπως έλεγαν στο insider.gr άνθρωποι της αγοράς, μετά την πώληση της αλυσίδας στον Όμιλο Metro της οικογένειας Παντελιάδη, θα προσπαθήσει να κάνει νέα βήματα, να αναζητήσει νέες ευκαιρίες στο χώρο των τροφίμων, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά.

Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η ιστορία της οικογένειας Βερόπουλου στο εμπόριο τροφίμων, η οποία ξεκινάει πριν από 100 χρόνια, στις αρχές του 1900.
Ήταν τότε που ο Παναγιώτης Βερόπουλος από τη Βυτίνα της Γορτυνίας μεταναστεύει στη Σύρο και λίγο αργότερα στη Σμύρνη, όπου και εγκαθίσταται οριστικά.

Εκεί στα παράλια της Μικράς Ασίας δημιουργείται η πρώτη εμπορική επιχείρηση τροφίμων της οικογένειας, με βασικό αντικείμενο τις εισαγωγές και το χονδρεμπόριο.

Ο γιος του ιδρυτή, ο Κώστας Βερόπουλος συνέχισε την οικογενειακή επιχείρηση, την οποία ακολούθως μεταβίβασε στους τρεις γιους του, Αλέξανδρο, Νίκο και Παναγιώτη.

Η οικογενειακή επιχείρηση έφτασε σε μεγάλη ακμή. Διέθετε υποκαταστήματα στη Ρουμανία και στην Αίγυπτο, αλλά και ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών σε ολόκληρη τη Μικρά Ασία.

Με την μικρασιατική καταστροφή ο Νίκος και ο Αλέκος μαζί με τον γαμπρό τους Σταύρο Αναστασιάδη μεταφέρθηκαν στον Πειραιά, όπου και προσπάθησαν να ανασυστήσουν την οικογενειακή επιχείρηση. Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1920 δημιουργούν μία μικρή εισαγωγική και χονδρεμπορική επιχείρηση με έδρα τον Πειραιά, αλλά λίγα χρόνια αργότερα, το 1930, ο Νίκος Βερόπουλος πλέον μεταφέρει την επιχείρηση στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Σοφοκλέους.

Η δεκαετία του 1930 ήταν αρκετά δύσκολη, ενώ μετά ήρθε ο πόλεμος και η κατοχή. Η μικρή επιχείρηση δεν κλείνει, αλλά πωλεί προϊόντα για λογαριασμό των παραγωγών, κερδίζοντας τη σχετική προμήθεια. Τελειώνει η περίοδος της κατοχής και η εταιρεία ανασυγκροτείται, αλλά και πάλι κινδυνεύει με καταστροφή λόγω της μακροχρόνιας αρρώστιας του Νίκου Βερόπουλου και της στράτευσης των δύο γιων του, του Κώστα και του Αλέκου.

Το 1952 ξαναρχίζει και πάλι από μηδενική βάση. Η υποτίμηση της κυβέρνησης Μαρκεζίνη δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για τους εξαγωγείς. Προς την εξαγωγική λοιπόν δραστηριότητα στρέφεται η οικογένεια, η οποία εξάγει όσπρια και ρύζι, ενώ πρώτο της πελάτης ήταν κάποιος εισαγωγέας στον Λίβανο. Υστερα όμως από επίμονη αλληλογραφία η εταιρεία κατορθώνει να αποκτήσει πελάτες στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στο Μαρόκο και στην Αλγερία. Ταυτόχρονα με τις εξαγωγές διατηρεί τη δραστηριότητά της στο εισαγωγικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο τροφίμων, στα λεγόμενα την εποχή εκείνη «αποικιακά είδη», όπως ήταν η ζάχαρη, ο καφές, το ρύζι, τα όσπρια και το γάλα. Ο ανταγωνισμός όμως ήταν οξύς και κεφάλαια επαρκή δεν υπήρχαν.

Το 1963 ο Νίκος Βερόπουλος πεθαίνει. Τα ηνία αναλαμβάνουν οι δύο γιοι του, Κώστας και Αλέκος, δίνοντας πλέον ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις αντιπροσωπείες και στην τυποποίηση των τροφίμων.

Σε λίγα χρόνια κατέλαβε την πρώτη θέση στις εισαγωγές και στο δίκτυο πωλήσεων κονσερβών στην Ελλάδα, διαθέτοντας ακόμη και δικό της εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη. Το 1967 εγκατέλειψε την οδό Σοφοκλέους  και μεταφέρθηκε στο Αιγάλεω σε δικές της εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα ήλθε σε επαφή με τη διεθνή εταιρεία Spar και για πρώτη φορά η μέθοδος του frachise εισήλθε στην ελληνική αγορά επιχειρώντας να οργανώσει τα παντοπωλεία της εποχής σε αλυσίδα καταστημάτων με αυτή την επωνυμία.

Το 1973 τα δύο αδέλφια αποφασίζουν να προχωρήσουν στη δημιουργία αλυσίδας σουπερμάρκετ με χώρους πωλήσεων άνω των 50 τ.μ. Η αρχή γίνεται στο Περιστέρι τον Ιούλιο του 1973 και το 1977 επιλέγεται η Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το προοίμιο της σημερινής αλυσίδας σουπερμάρκετ Αφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο από το τηλεοπτικό σλόγκαν: «Είναι κεφάτη γυρίζει από του Βερόπουλου».

Σε λίγους μήνες (Οκτώβριος 1973), ανοίγει το δεύτερο κατάστημα, στο 11ο χλμ. Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, με εμβαδόν 1.800 τ.μ, μέγεθος πρωτοφανές για την εποχή.

Το 1993 η Βερόπουλος εξαγοράζει την αλυσίδα ΑΘΗΝΑ με 24 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και την κρητική αλυσίδα Χαλκιαδάκης που τότε διέθετε 11 καταστήματα στην Κρήτη.

Τον Μάιο του 1997, η εταιρεία βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος και ανοίγει το πρώτο κατάστημά της στα Σκόπια.

To 2001, ο Ομιλος προχώρησε σε νέα εξαγορά επιχειρήσεων  σούπερμάρκετ με την αλυσίδα Πανεμπορική, ενισχύοντας τη θέση της στην ελληνική αγορά.

Το 2002 ο Ομιλος άνοιξε το πρώτο υπερμάρκετ στο Βελιγράδι μεγέθους 6.000 τ.μ. και ήταν η πρώτη ξένη εταιρεία που αγόρασε γη στη Σερβία.

Το Σεπτέμβριο του 2003 φεύγει από τη ζωή ο Κώστας Βερόπουλος, ενώ τον Οκτώβριο του 2005 φεύγει από τη ζωή και ο Αλέκος Βερόπουλος.

Τότε την διοίκηση της αλυσίδας αναλαμβάνει ο Νίκος Βερόπουλος (σημερινός ιδιοκτήτης. Τα προβλήματα της Βερόπουλος ξεκίνησαν την εποχή της κρίσης στην Ελλάδα.

Η μείωση της κατανάλωσης αλλά και το «άνοιγμα» της αλυσίδας απέναντι στις τράπεζες, εκτόξευσαν τα χρέη της και δημιούργησαν σημαντικό πρόβλημα με τους προμηθευτές της.

Στην αρχή γίνονται συζητήσεις με την Σκλαβενίτης, όμως η επιβολή των capital controls στην χώρα μας, βάζει «φρένο» σε οποιαδήποτε επιχειρηματική συμφωνία. 

Το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων γίνεται πλέον γνωστό τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ λίγο καιρό μετά εμφανίζεται νέος «μνηστήρας» για την Βερόπουλος. Ο Όμιλος Παντελιάδης, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει ένας από τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς...


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Η ερώτηση αποσκοπεί στην πρόληψη αυτόματων υποβολών

Best of Internet