Η Γερουσία των ΗΠΑ καταδικάζει «σε θάνατο» την ZTE

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερουσία των ΗΠΑ καταδικάζει «σε θάνατο» την ZTE

Συνεχή χτυπήματα δέχεται ο κινεζικός κολοσσός της ZTE με την μετοχή της να υποχωρεί κατά 29% μετά από τις νέες κυρώσεις που ετοιμάζονται να υποβάλλουν οι ΗΠΑ μετά από απόφαση της Γερουσίας που ουσιαστικά ακυρώνει συμφωνία που έκλεισε η εταιρεία με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και καταδικάζοντας της σύμφωνα με τους αναλυτές «εκ νέου σε θάνατο».

Σύμφωνα με το Bloomberg η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών έχει χάσει 7,2 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της μέσα σε μια εβδομάδα. Και αυτό διότι η αμερικανική γερουσία πέρασε ένα νόμο που αποκαθιστά την απαγόρευση συναλλαγών με αμερικανούς προμηθευτές που της είχε επιβληθεί.

Η ΖΤΕ είχε κριθεί ένοχη από την αμερικανική δικαιοσύνη επειδή παραβίασε την απαγόρευση των συναλλαγών με χώρες επικίνδυνες για την ασφάλεια των ΗΠΑ, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Το δικαστήριο επίσης την υποχρέωσε να απομακρύνει τα στελέχη της που είχαν εμπλακεί στις συναλλαγές και να διακόψει τη χορήγηση μπόνους σε αυτά. Η ΖΤΕ δεν το έκανε και επιπλέον είπε ψέματα σχετικά με τη συμμόρφωσή της με τους όρους του δικαστηρίου.

Έτσι η Ουάσινγκτον της απαγόρευσε να συναλλάσσεται με όλες τις αμερικανικές εταιρείες από τις οποίες της προμήθευαν όλα τα αναγκαία υλικά για να κατασκευάσει τα προϊόντα της με αποτέλεσμα η ZTE λίγες εβδομάδες μετά η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία της.

Στις αρχές του μήνα και μετά από διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ αποφάσισαν να άρουν τις κυρώσεις με αντάλλαγμα η εταιρεία να πληρώσει νέο πρόστιμο 1,4 δισ. δολαρίων και να προχωρήσει σε –πραγματικές- αυτή τη φορά διοικητικές αλλαγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider