Τι μέλλει γενέσθαι με τα diesel στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι μέλλει γενέσθαι με τα diesel στην Ευρώπη

Φαίνεται πως όπου υπάρχει καπνός, μάλλον υπάρχει και φωτιά, καθώς οι diesel κινητήρες «βάλλονται» από κάθε κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων τους, τις (φήμες για) απαγορεύσεις τους σε αρκετές ευρωπαικες πόλεις και γενικά μια ξαφνική αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον τους.

Προφανώς δεν ισχυριζόμαστε ότι τα νεότερα μοντέλα που πληρούν τις νόρμες Euro 6 και μετά, θα έχουν άμεσο πρόβλημα, αφού όλα τα παραπάνω αφορούν τα παλαιότερης γενιάς οχήματα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τα άσχημα μαντάτα δεν θα επεκταθούν σε όλων των ειδών τους πετρελαιοκινητήρες. Από την άλλη, ακόμη και οι ίδιες οι εταιρείες επενδύουν πλέον περισσότερο στα μικρά τούρμπο βενζινοκίνητα μοτέρ, έναντι των μικρών πετρελαιοκινητήρων, ενώ στη Γερμανία, ήδη αρκετές πόλεις έχουν αρχίσει να παίρνουν τα μέτρα τους.

Αρχικά το Αμβούργο, είχε δηλώσει ότι από το 2019 θα απαγορεύσει την κυκλοφορία των παλαιών diesel και πλέον και η Στουτγκάρδη πράττει το ίδιο. Αφορά μοτέρ Euro 4 και πίσω, με τις αρχές να μην διαψεύδουν ότι από το 2020, ενδέχεται να μπουν και τα Euro 5 στο στόχαστρο. Μιλώντας όμως για μια πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών, έχουμε και έργα που θα συνοδεύσουν την απαγόρευση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επέκταση της δημόσιας συγκοινωνίας της πόλης και μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτρικών ΜΜΜ, με στόχο να μειωθούν στο ελάχιστο οι ρύποι στη βεβαρημένη ατμόσφαιρα.

Μένει τώρα να δούμε, τι θα γίνει με το σχέδιο απαγορεύσεων σε γενικότερο βαθμό και όχι μόνο στη Γερμανία. Το 2025 θα είναι έτος-κλειδί για τα diesel και αν ακολουθηθεί το υπάρχον πρόγραμμα, πολλές πόλεις θα «κλειδώσουν» την πόρτα στους παλιούς (για αρχή) πετρελαιοκινητήρες, με την Αθήνα να είναι μια από αυτές. Αν πραγματοποιηθεί κάποια απαγόρευση για την Αθήνα ωστόσο, υπολογίστε πως πρώτα θα «κοπούν» τα Euro 5 και όχι τα Euro 4, καθώς τα τελευταία, ήδη δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider