Παρουσίαστηκε στο Ντιτρόιτ το ιπτάμενο αυτόκινητο της AirSpaceX

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρουσίαστηκε στο Ντιτρόιτ το ιπτάμενο αυτόκινητο της AirSpaceX

Τη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ επέλεξε η Airspace Experience Technologies, (AirSpaceX) για να παρουσιάσει το πρώτο υπό κλίμακα ιπτάμενο ταξί για αστική χρήση. Πρόκειται για ένα μικρό αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως (Vertical Take off and Landing - VTOL), το οποίο ονομάζεται Mobi-One, είναι αυτόνομα… ιπτάμενο, ηλεκτρικό και σχεδιασμένο να μεταφέρει επιβάτες και φορτίο με ταχύτητες μέχρι 241χλμ./ώρα.

Γιατί όμως να προτιμήσει κανείς ένα πτητικό μέσο για αστικές μετακινήσεις; Σύμφωνα με την AirSpaceX, 300 δισεκατομμύρια δολάρια χάνονται κάθε χρόνο σε κόστος καυσίμων και παραγωγικότητας από την κυκλοφοριακή συμφόρηση μόνο στις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι οδηγοί περνούν 42 ώρες σταματημένοι σε φανάρια κάθε χρόνο, ενώ τα αυτοκίνητα εκπέμπουν 38 17 δισεκατομμύρια κιλά διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μάλλον ήρθε η ώρα να πετάξουμε.

Το Mobi-One σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την μητρική εταιρία της AirSpaceX, την Detroit Aircraft Corporation (DAC), στοχεύοντας να αποτελέσει εναλλακτική λύση στις οδικές μεταφορές. Ταυτόχρονα βασίζεται σε τεχνικές λύσεις που είναι προσιτές για παραγωγή.

Το Mobi-One χρησιμοποιεί τέσσερις ηλεκτροκινητήρες με αντίστοιχες έλικες και ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι κάνει το αεροσκάφος πιο ήσυχο από ένα ελικόπτερο. Έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά δύο έως τεσσάρων επιβατών ή ωφέλιμου φορτίου άνω των 200 κιλών, με ταχύτητα πτήσης 241 χλμ./ώρα και αυτονομία με μια φόρτιση 104 χλμ.

Διαθέτει λειτουργία αυτόνομης πτήσης, ευρυζωνική σύνδεση για υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο Internet και σύστημα αποφυγή σύγκρουσης V2X. Εκτός από τις υπηρεσίες μετακίνησης, μπορεί να προσφέρει λύση σε άμεση ιατρική ανάγκη, σε περιπτώσεις διάσωσης και σε κάθε ζήτηση ταχείας πρόσβασης που δεν είναι εφικτή δια ξηράς.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο εμπορικής ανάπτυξης της εταιρείας, στόχος είναι η λειτουργία 2.500 Mobi-One στις 50 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ μέχρι το 2026, τονίζοντας ότι η αερομεταφορά ως υπηρεσία θα μπορούσε να δημιουργήσει δισεκατομμύρια για την οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider