Διαχρονική πρωταθλήτρια στην ασφάλεια η Volvo

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαχρονική πρωταθλήτρια στην ασφάλεια η Volvo

Τα Volvo XC90, S90 και V90 είναι τα τρία ασφαλέστερα αυτοκίνητα μεταξύ όλων των μοντέλων, στα οποία έχει πραγματοποιήσει crash tests ο ευρωπαϊκός οργανισμός οδικής ασφάλειας ΕuroNCAP στην εικοσάχρονη ιστορία του.

Ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός οδικής ασφάλειας Euro NCAP ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα των crash tests όλων των αυτοκινήτων από το έτος ίδρυσής τους το 1997. Οι δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP καλύπτουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: προστασία ενήλικων επιβατών, προστασία παιδιών επιβατών, προστασία πεζών και υποστηρικτικά συστήματα ασφάλειας. Κάθε αυτοκίνητο αξιολογείται στις επιμέρους κατηγορίες, ανάλογα με τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Η βαθμολογία αυτή αποτυπώνεται είτε ως ποσοστό επί τοις εκατό είτε ως πόντοι, πάντα όμως σε πλήρη αντιστοιχία μεταξύ τους. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια αλγόριθμου, ο οποίος σταθμίζει διαφορετικά την κάθε κατηγορία ανάλογα με τη βαρύτητά της, διαμορφώνεται το τελικό αποτέλεσμα για κάθε μοντέλο.

Η πιο εντυπωσιακή διαπίστωση είναι, ότι και τις τρεις πρώτες θέσεις με βάση τα αποτελέσματα των διαχρονικών crash tests καταλαμβάνει ένα Volvo. Τα μοντέλα Volvo XC90, S90 και V90 έχουν σημειώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην εικοσαετή ιστορία του Euro NCAP, με το Volvo XC90 να έχει κατακτήσει την απόλυτη επίδοση, με το μέγιστο αριθμό των έξι βαθμών σε κάθε επιμέρους κατηγορία και των πέντε αστέρων στη συνολική αξιολόγηση. Να σημειώσουμε εδώ, ότι μπορεί κάποιο αυτοκίνητο να κατακτήσει πέντε αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP, δίχως να λάβει σε όλες τις κατηγορίες έξι βαθμούς. Είναι προφανές, ότι όλα τα Volvo εξελίσσονται και κατασκευάζονται με γνώμονα την απόλυτη ασφάλεια των επιβατών τους, αλλά και των πεζών και αυτό αποτελεί σήμα κατατεθέν για την σουηδική μάρκα, καθώς είναι εμποτισμένο διαχρονικά στο DNA της.

Η απόλυτη επίδοση όλων των εποχών, επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από το Volvo XC90, δηλαδή το πρώτο αυτοκίνητο που κατέκτησε το μέγιστο της βαθμολογίας στη δοκιμή Αυτόνομης Πέδησης Έκτακτης Ανάγκης σε διαδικασία προσέγγισης προπορευόμενου αυτοκινήτου. Μια δοκιμασία, όπου τα περισσότερα αυτοκίνητα των άλλων κατασκευαστών αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες. Η δοκιμή Αυτόνομης Πέδησης Έκτακτης Ανάγκης για Πεζούς του Euro NCAP έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξετάζει τα συστήματα ανίχνευσης πεζών των αυτοκινήτων κάτω από τρία διαφορετικά σενάρια:

- Ενήλικας εμφανίζεται αιφνιδιαστικά στην πορεία του αυτοκινήτου από την πλευρά του οδηγού.

- Ενήλικας διασχίζει κάθετα το δρόμο από την πλευρά του συνοδηγού, με δύο διαφορετικές δοκιμές αυτού του σεναρίου να πραγματοποιούνται.

- Παιδί διασχίζει το δρόμο αιφνιδιαστικά, καθώς πετάγεται ανάμεσα από δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα από την πλευρά του συνοδηγού.

Ενάμισι χρόνο αργότερα σημείωσαν και τα Volo S90 και V90 άριστες επιδόσεις στη διαδικασία Αυτόνομης Πέδησης Έκτακτης Ανάγκης για Πεζούς.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι, ότι και τα τρία μοντέλα πέτυχαν αυτές τις επιδόσεις χάρη σε συστήματα τεχνολογίας, τα οποία ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό τους! Πρόκειται για το ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα City Safety, το οποίο περιλαμβάνεται στις στάνταρ εκδόσεις όλων των νέων Volvo. To City Safety ουσιαστικά ανιχνεύει πιθανούς «κινδύνους» στην πορεία του αυτοκινήτου, όπως άλλα οχήματα, σταθερά εμπόδια, πεζούς, δικυκλιστές, ακόμα και ζώα, σε όλες τις συνθήκες, μέρα και νύχτα.

Η διευθύντρια του Volvo Car Safety Centre, Malin Ekholm, εξηγεί ότι : «όλα τα συστήματα ασφάλειας της Volvo είναι προσανατολισμένα, να λειτουργούν άριστα σε πραγματικές συνθήκες, για ένα αύριο χωρίς απώλειες ζωής και σοβαρά τροχαία ατυχήματα, έτσι όπως έχουμε δημόσια δεσμευθεί και μέσα από το Vision 2020. Αντιπροσωπεύουν ένα πολύ σημαντικό βήμα στην πρωτοπορία της Volvo στην αυτόνομη οδήγηση, την οποία θεωρούμε κομβική για τη μείωση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων»

Μέχρι τώρα ακούγαμε για την παροιμιώδη ασφάλεια των μοντέλων της Volvo. Τώρα πλέον επιβεβαιώνεται η φήμη των σουηδικών μοντέλων, όσον αφορά στη θωράκιση επιβατών και πεζών και από αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία με την υπογραφή του έγκριτου και ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού οδικής ασφάλειας EuroNCAP.

Διαχρονική πρωταθλήτρια στην ασφάλεια η Volvo
Διαχρονική πρωταθλήτρια στην ασφάλεια η Volvo
Διαχρονική πρωταθλήτρια στην ασφάλεια η Volvo

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider