H άδεια για τις Σκουριές κρίνει την επένδυση της Eldorado

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H άδεια για τις Σκουριές κρίνει την επένδυση της Eldorado
Λιγότερες από 48 ώρες μένουν μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία που έχει θέσει η Eldorado Gold στην ελληνική κυβέρνηση για την έκδοση των απαραιτήτων αδειών προκειμένου να συνεχίσει τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Λιγότερες από 48 ώρες μένουν μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία που έχει θέσει η Eldorado Gold στην ελληνική κυβέρνηση για την έκδοση των απαραιτήτων αδειών προκειμένου να συνεχίσει τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου που η καναδική εταιρεία έδωσε αυτό το «τελεσίγραφο» έχουν γίνει όσα δεν έγιναν τον προηγούμενο χρόνο, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε τρεις άδειες. Ωστόσο η εταιρεία ξεκαθαρίζει πως περιμένει την έκδοση όλων των αδειών που εκκρεμούν και συγκεκριμένα την άδειας τροποποίησης Εγκατάστασης Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, αλλιώς θα προχωρήσει κανονικά στην αναστολή των επενδυτικών της σχεδίων.

«Αν η κυβέρνηση δεν έχει δώσει την άδεια για τις Σκουριές μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, τότε θα αναγκαστούμε δυστυχώς να προχωρήσουμε στην απόφαση που έχουμε λάβει και από το πρωί της Παρασκευής να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες αναστολής της επένδυσης», σημειώνει στο insider.gr στέλεχος της εταιρείας, το οποίο μάλιστα αναρωτιέται γιατί προχωρούν οι άδειες για την Ολυμπίαδα και όχι για τις Σκουριές.

Η «Ελληνικός Χρυσός» έχει πει ότι όλες οι απαραίτητες από πλευράς της εταιρείας ενέργειες για τις άδειες του έργου των Σκουριών που παραμένουν σε εκκρεμότητα έχουν εκπληρωθεί, ενώ το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι «η επίμαχη άδεια κάθεται στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος από τον Νοέμβρη του 2016».

Σύμφωνα με την εταιρεία, η άδεια που εκκρεμεί δεν έχει καμία σχέση με την διαδικασία της διαιτησίας που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με Ουσιαστικά, η διαιτησία αφορά το εργοστάσιο μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, και για να λειτουργήσει θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα των μεταλλείων Ολυμπίαδας και Σκουριών.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός «όλες οι βασικές άδειες και εγκρίσεις για το έργο των Σκουριών έχουν ήδη χορηγηθεί και εκκρεμούν αποκλειστικά και μόνον δευτερεύουσες άδειες ρουτίνας απαραίτητες για την πρόοδο των εργασιών στις Σκουριές».

Πάντως, μέχρι την τελευταία στιγμή η διοίκηση της Eldorado δηλώνει ότι είναι ανοιχτή σε συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Περιμένουμε τα υπόλοιπα θέματα, για τα οποία εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινείς διαπραγματεύσεις. Καλούμε για άλλη μια φορά τον Υπουργό να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση», έχει δηλώσει ο Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η μετοχή κρατά σταθερή την διοίκηση

Η διοίκηση της Eldorado Gold παραμένει σταθερή στην θέση της και στο σκληρό «τελεσίγραφο» που έχει θέσει, καθώς όπως φαίνεται κρίνει ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να προστατεύσει τους μετόχους της που έχουν χάσει πολλά χρήματα τον τελευταίο χρόνο.

Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 30% από τις αρχές του χρόνου, ενώ βρίσκεται κατά 46,8% χαμηλότερα από τα επίπεδα που ήταν ένα χρόνο πριν. Η τιμή της μετοχής έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 15% από την ανακοίνωση της περί αναστολής των επενδύσεων της στην Ελλάδα.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Σε αυστηρούς τόνους κινείται η απάντηση της κυβέρνησης τόσο στα αιτήματα της Eldorado Gold για άμεση αδειοδότηση στις Σκουριές όσο και στις απειλές περί αποχώρησης από την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας στους Καναδούς επενδυτές πως η χώρα δεν εκβιάζεται.

Κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαμήνυσαν στην εταιρεία πως απαραίτητη προυπόθεση για να συνεχισθεί ο διάλογος ανάμεσα στα δύο μέρη είναι η Eldorado Gold να αποσύρει τις απειλές περί αποχώρησης από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική έως τις 22 Σεπτεμβρίου αν δεν αδειοδοτηθούν οι δραστηριότητές της.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε με έμφαση πως «είναι παράδειγμα προς αποφυγή προς όλες τις χώρες να μην γίνονται τέτοιες επενδύσεις» υπογραμμίζοντας ότι «εμείς σεβόμαστε ως κυβέρνηση και τους εργαζόμενους και τη χώρα που προέρχεται αυτή η εταιρεία, ο Καναδάς είναι μια μεγάλη χώρα, και θα πρέπει να δούμε και την πολιτική πλευρά αυτής της υπόθεσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider