Τσίπρας: Η ιταλική κρίση δεν θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Η ιταλική κρίση δεν θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε από τις Βρυξέλλες πως κατέθεσε από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του πρόταση για τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείυ ανεργίας.

Διαβεβαιώσεις πως η ιταλική κρίση δεν θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία παρείχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τη χθεσινή του συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έκανε λόγο για «μια ενδιαφέρουσα συνάντηση». «Ήθελα να μάθω την εκτίμησή του για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Συμφωνήσαμε πως οι πρόσφατες αναταράξεις στο ελληνικό ομόλογο αφορούν σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι κρίσεις σε Ιταλία και αναδυόμενες αγορές. Αλλά συμφωνήσαμε ακόμη ότι αποκλίνει το ελληνικό από το ιταλικό ομόλογο, σε όρους αποδόσεων», συνέχισε. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «είναι θετικά τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε αισιόδοξοι πως η ιταλική κρίση δεν θα μας επηρεάσει».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να έχει διδαχθεί από την προηγούμενη κρίση. Ο Μάριο Ντράγκι ανέλυσε τη θετική πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και ότι στο βάθος του ορίζοντα σκοτεινιάζει ο ουρανός και η στέγη πρέπει να διορθωθεί τώρα που έχει λιακάδα και όχι με βροχή» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις όσον αφορά στη μη περικοπή των συντάξεων»

Σε ερώτηση σχετική με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει καταθέσει για πρώτη φορά ήδη το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μόνο αυτό το γεγονός δείχνει πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Η Ελλάδα αποφασίζει μόνη της για το μίγμα πολιτικής. Η συγκυρία με την Ιταλία μας βοηθάει να κατανοήσουμε το γεγονός ότι η Ιταλία έχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε κι έτσι εμείς να κινηθούμε ανάλογα».

«Η Ιταλία κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που αποκλίνει από τον στόχο κατά μία μονάδα και περισσότερο. Εμείς καταθέσαμε έναν προϋπολογισμό που όχι μόνον δεν υπολείπεται του στόχου, αλλά τον υπερβαίνει και κατά κάτι. Αναμένω ότι θα έχουμε και ευχάριστες εξελίξεις από την Ευρώπη όσον αφορά στη μη περικοπή των συντάξεων», συμπλήρωσε.

Πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας

«Εγώ και ο Ισπανός πρωθυπουργός επαναφέραμε την πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και η Ευρώπη πρέπει να το κατανοήσει γιατί έτσι θα καταπολεμήσει και την άνοδο ακροδεξιών πολιτικών», δήλωσε, στη συνέχεια.

«Η κυβέρνηση μου χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της Βουλής»

«Η κυβέρνηση μου χαίρει απόλυτης εμπιστοσύνης της Βουλής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης ίσως και τον Ιανουάριο. Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου υπάρχουν εδώ και 2,5 χρονιά. Ας παίξουν κάνα τζόκερ όσοι έχουν τέτοιες ιδέες. Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Η κυβέρνηση μου χαίρει απόλυτης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας

«Ανοιχτό βιβλίο ο Νίκος Κοτζιάς»

Ερωτηθείς για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, τόνισε με νόημα πως «δεν ήταν απλά υπουργός μου ή συνεργάτης μου, αλλά ένα ανοιχτό βιβλίο που ξέρω πως θα μπορώ να το συμβουλεύομαι όταν θα χρειάζεται».

Ερωτώμενος σχετικά με το «πως γίνεται να φεύγει από την κυβέρνηση εκείνος που συμφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και όχι εκείνος που διαφωνεί», ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Επαναλαμβάνω όσα δήλωσα. Η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται με σαφή προσανατολισμό και κατεύθυνση. Έχουμε δυο μεγάλα επιτεύγματα. Έξοδο από τα μνημόνια που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της σταθερότητας και έχουμε και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια. Θα προστατέψω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δυο επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω οποιοδήποτε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να επηρεάζει και το άλλο. Είμαι αποφασισμένος η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην οριστική έξοδο από την κρίση και στην κύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή».

«Θα κρατήσω την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών μέχρι και την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Μέχρι η συμφωνία να έρθει και στο ελληνικό κοινοβούλιο», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα στα Σκόπια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Εύχομαι καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ», σημείωσε.

Σε ερώτηση ποιον από τους υποψηφίους για των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μετείχε ως παρατηρητής στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και συμμετείχε στις εσωτερικές διεργασίες προκειμένου να βρεθεί υποψήφιος ευρύτερης αποδοχής από σοσιαλιστές, την αριστερά και τους πράσινους, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατόν». «Παρακολουθούμε τις διεργασίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «και μόλις η κατάσταση διασαφηνιστεί, αποφασίσουμε ποιον θα στηρίξουμε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική με κύριο γνώμονα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, χαρακτηριστικά, «δε θέλω να δώσω μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από ό,τι έχει. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων κι έτσι τις αντιμετωπίζουμε. Στο περιθώριο της συνόδου είχα ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο της Γαλλίας και την καγκελάριο της Γερμανίας που με διαβεβαίωσαν πως θα επισκεφτούν την Τουρκία έως το τέλος του έτους».

«Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, η εξωτερική μας πολιτική θα είναι αταλάντευτη για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς κορώνες που θα θέσουν σε διακινδύνευση τη θέση της χώρας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Με τη μη πρόοδο που σημειώθηκε στις συζητήσεις για το Brexit συνέχισε τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο, το οποίο χαρακτήρισε και πολιτικό. «Υπάρχει ένα αδιέξοδο, ελπίζω να είναι προσωρινό αλλά αντικατοπτρίζει την αδυναμία στο εσωτερικό της Βρετανίας, την αδυναμία να υπάρξει ξεκάθαρη θέση. Μιλάμε για πολιτικό αδιέξοδο. Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ και θεωρούμε πως υπάρχουν τρόποι να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να αμφισβητήσουμε την ουσία και το περιεχόμενο της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για την Ιρλανδία. Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, σαν Ελλάδα θα το υποστηρίξουμε. Ως συμβαίνει συνήθως στην Ευρώπη, ελπίζω ότι στο παρά πέντε θα λυθεί το θέμα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, η τακτική αναβολών στις οποίες ειδικεύεται στο τέλος της ημέρας είναι σε βάρος της Ευρώπης και της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών μας. Υποστήριξα πχ ότι δεν πρέπει να παραπέμψουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-'27 στις εκλογικές καλένδες. Η όποια καθυστέρηση θα είναι κίνδυνος για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συμφωνία για μέτρα ενίσχυσης της προστασίας των κρατών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των κυβερνοεπιθέσεων ενώ υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν ενίσχυση της συνεργασίας τους».

«Διχάζουν την Ευρώπη οι πολιτικές ασύλου»

«Στη σύνοδο, συζητήσαμε επίσης για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και πρέπει να επαναλάβω ότι σε αυτό το σημείο είναι κρίσιμη η στήριξη της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, καθώς χρειάζεται ένας μηχανισμός ανακατανομής αιτούντων ασύλου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων.

«Διχάζουν την Ευρώπη οι πολιτικές ασύλου», πρόσθεσε, για να επισημάνει πως η διήμερη Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε, έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς υπάρχουν πολύ σημαντικές προκλήσεις μπροστά μας. Πρέπει να πούμε όχι στην πολιτική εθνικής περιχαράκωσης. Πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος εντός της Ευρώπης, αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών με την Ασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider