Τα νέα δεδομένα μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νέα δεδομένα μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότεροι από πέντε μήνες προκειμένου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στις αρχές Μαρτίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κρατήθηκαν επί όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, να πατήσουν ξανά ελληνικό έδαφος.

Ήταν τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέβη στην Αδριανούπολη με επιβαίνοντες τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο μετέφερε στη Θεσσαλονίκη τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη. Εκεί ανέμεναν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδη Στεφανή, προκειμένου να καλωσορίσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που υπέμειναν όλους αυτούς τους μήνες με στωικότητα τη βάσανο της αδικαιολόγητης κράτησης, χωρίς να καμφθεί το ηθικό τους παρά τον τουρκικό «πόλεμο νεύρων» δια της παράτασης της εκκρεμότητας.

Και μπορεί…η Παναγία, την οποία επικαλέστηκε ευθύς εξαρχής ο Πάνος Καμμένος να έχει μικρή σχέση με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, είναι όμως σαφές ότι η αποφυλάκισή τους παραμονή της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης έχει έναν συμβολισμό από τουρκικής μεριάς. Πέραν του όποιου συμβολισμού, όμως, η κίνηση καλής θέλησης από μέρους της Τουρκίας κλείνει μια εκκρεμότητα που αποτελούσε αγκάθι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν πάρει την κατιούσα.

Κατά τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε περί το μέσον της χθεσινής ημέρας το ότι θα υπήρχε κινητικότητα στην υπόθεση των δύο. Μάλιστα, αρκετές συνεννοήσεις έγιναν μεταξύ των δύο διπλωματικών συμβούλων, δηλαδή του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη και του Τούρκου συμβούλου του κ. Ερντογάν επί εξωτερικών θεμάτων, πρώην πρέσβη της γείτονος στην Αθήνα Κερίμ Ουράς. Και, από τη στιγμή που επισημοποιήθηκε η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να αναστείλει την κράτηση των 2 στρατιωτικών, επιτρέποντάς τους παράλληλα να δικαστούν ερήμην, άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή τους.

Αν μη τι άλλο, το χαρμόσυνο αυτό γεγονός οδήγησε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο σε συγχαρητήρια μηνύματα, όπου εξαίρονταν η υπομονή και το κουράγιο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ έμπλεες χαράς ήταν και οι οικογένειες Μητρετώδη και Κούκλατζη. Μάλιστα, με τους γονείς των δύο στρατιωτικών επικοινώνησε το βράδυ και ο πρωθυπουργός.

Από εκεί και πέρα και με δεδομένη την ικανοποίηση από την απελευθέρωση των δύο, είναι σαφές ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να μπουν πλέον σε νέα βάση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αρθεί πολλές από τις βασικές αιτίες που τις καθιστούν προβληματικές, αλλά ένα σημαντικό αγκάθι που απέτρεπε την επαναπροσέγγιση έχει πλέον φύγει από τη μέση και αυτό, αν μη τι άλλο, με πολιτική παρέμβαση, καθότι η τουρκική δικαιοσύνη πολλάκις στους πρόσφατους μήνες είχε εξετάσει και απορρίψει για τυπικούς λόγους αιτήματα αποφυλάκισης που κατέθεταν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Να σημειωθεί, δε, ότι από την Αθήνα καταδεικνύουν ως κρίσιμη και τη στάση του αμερικανικού παράγοντα, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ πιέζουν για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στη γωνία λόγω της κατακρήμνισης της λίρας που υποδαυλίζεται και από τους αμερικανικούς δασμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ.

Τούτων δοθέντων, είναι σαφές ότι παραμένουν ακόμα πολλά εμπόδια για την αποκατάσταση του ελληνοτουρκικού διαύλου, πολλώ δε όταν είναι γνωστό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αρέσκεται να «εξωτερικεύει» εσωτερικές κρίσεις, όπως η οικονομική κρίση που προοικονομείται. Η απελευθέρωση, όμως, των δύο στρατιωτικών και η ενεργός παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή δημιουργούν νέα δεδομένα και ισορροπίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider