Σταθάκης: Είμαστε στο πλευρό των πλημμυροπαθών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθάκης: Είμαστε στο πλευρό των πλημμυροπαθών

Την ανάγκη να υιοθετηθούν πολιτικές που θα διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος τα οποία οδήγησαν και στις πρόσφατες καταστροφές στη Δυτική Αττική τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο όγδοο περιφερειακό συνέδριο την Κυριακή.
«Μετά από μία τραγωδία τόσο μεγάλης κλίμακας, με νεκρούς και ανυπολόγιστο ανθρώπινο πόνο, σίγουρα κάθε συζήτηση είναι δύσκολη. Είμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πλημμυροπαθών και κινητοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.
Ταυτόχρονα ανοίγουμε τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος, ώστε να μην επαναληφθεί, ποτέ ξανά και πουθενά. Καταρχάς, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι το οδυνηρό χτύπημα που δέχθηκε η Δυτική Αττική οφείλεται πρωτίστως στις συνέπειες της παράλογης ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, εδώ και δεκαετίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πλέον, ότι η μεγάλη ποσότητα βροχής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα συνδέεται, εν μέρει, με την Κλιματική Αλλαγή. Η αντιμετώπιση του φαινομένου, στο πλαίσιο της «Συμφωνίας του Παρισιού», βρίσκει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή υλοποίησης φιλόδοξων, δεσμευτικών, περιβαλλοντικών στόχων (2030)», σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα βλέπουμε συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, οπότε έχουμε ένα λόγο παραπάνω να εντείνουμε τις προσπάθειες, προκειμένου:

α) να αντιμετωπίσουμε ριζικά τις αιτίες που οδηγούν στις καταστροφικές «εκρήξεις» της αλλαγής του κλίματος
β) να διορθώσουμε, με στοχευμένες πρωτοβουλίες, τα (χωρικά) πολεοδομικά λάθη και τις ρυμοτομικές παραλείψεις του παρελθόντος.
Τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα και τη Μαγούλα μας διδάσκουν ότι χρειάζεται να τρέξουμε πιο γρήγορα και να δούμε μπροστά, σε αντιπαράθεση με τις λογικές του πρόσκαιρου και εύκολου κέρδους, ξηλώνοντας τις χρόνιες παθογένειες που κληρονομήσαμε».

Τέλος στην άναρχη ανάπτυξη

«Ό,τι αποτέλεσε παράγοντα της άναρχης μεγέθυνσης στο παρελθόν, σήμερα προβάλλει ως εμπόδιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανασυγκρότηση προϋποθέτει τη συλλογική δέσμευση, να κάνουμε πράξη το τέλος της απρογραμμάτιστης και αποσπασματικής ανάπτυξης και της αυθαιρεσίας», σημείωσε ο υπουργός ενώ αναφέρθηκε και στην αυθαίρετη δόμηση.

«Η άναρχη ανάπτυξη του παρελθόντος θα μπορούσε να εντοπιστεί στην ανισομερή χωροταξική κατανομή της. Τα όρια της Αθήνας δεν ήταν και δεν είναι τέτοια που να δεχτούν 5 εκατ. κόσμο. Η τυφλή παραγωγή του κτισμένου περιβάλλοντος συνοδεύτηκε από την έλλειψη αποτελεσματικού πολεοδομικού σχεδιασμού και ελέγχου», σημείωσε.

Για τα ρέματα

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των ρεμάτων, υπογράμμισε ότι «τα ρέματα δεν μπαζώθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, ούτε κτίστηκε το κέντρο της Μάνδρας πάνω στην κοίτη του ρέματος πέρσι ή πρόπερσι.

Τρεις παράγοντες συνιστούν το υπόβαθρο της εξαφάνισης των ρεμάτων:
• η κερδοσκοπία πάνω στη γη, οι παράνομες (και εν συνεχεία νομιμοποιούμενες) επεκτάσεις της πόλης και η εντατική εκμετάλλευση κάθε ιδιοκτησίας οδήγησαν τις διαδρομές των ρεμάτων στην Αθήνα, όπως και σε όλες τις ελληνικές πόλεις, να χαθούν κάτω από στρώματα μπετόν και διαδοχικές φάσεις αστικής ανάπτυξης
• η καταστροφή των ρεμάτων ως τμήμα της φύσης νομιμοποιήθηκε από την αντιμετώπισή τους ως επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, που προέκυψε από την πρακτική απόρριψης στα ρέματα αποβλήτων και σκουπιδιών
• το κράτος έχει αντιμετωπίσει τα ρέματα ως αρτηρίες του κυκλοφοριακού δικτύου, ιδιαίτερα όταν αποτελούσαν τις μοναδικές δημόσιες εκτάσεις σε περιοχές όπου χρειάζονταν κυκλοφοριακά έργα. Η αντιμετώπιση αυτή, μαζί με την πρακτική κάλυψης των ρεμάτων και ένταξής τους στο αποχετευτικό δίκτυο, οδήγησε στη θεώρηση των ρεμάτων ως δημόσιο έργο».

Χωρικός σχεδιασμός στη Δυτική Αττική

Αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό ρόλο της Δυτικής Αττικής στην οικονομία (όχι μόνο της περιφέρειας αλλά και ολόκληρης της χώρας) το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής προβλέπει:

  • την οργάνωση της περιοχής ως ισχυρού αναπτυξιακού και επιχειρηματικού πόλου του δευτερογενούς τομέα, του χονδρεμπορίου και του διαμετακομιστικού εμπορίου
  • την κλαδική ανάπτυξη και ανάδειξη νέων προωθητικών δραστηριοτήτων
  • τον περιορισμό της επέκτασης της βιομηχανικής ανάπτυξης στον παράκτιο χώρο, με εξαίρεση τις μονάδες που αποδεδειγμένα λειτουργούν σε άμεση σχέση με τη θάλασσα
  • τη χωροθέτηση νέων ζωνών χονδρεμπορίου κοντά στην Εθνική και Αττική οδό, που ήδη λειτουργούν σε περιοχές εκτός σχεδίου και σε θέσεις με καλή προσπελασιμότητα
  • την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, στις περιοχές Μεγάρων, Ερυθρών και Οινόης με προοπτική πρωτογενούς καθετοποίησης και σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τις μεταποιητικές δραστηριότητες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider