Ζητάμε στήριξη, προσφέρουμε εγγυήσεις για το προσφυγικό

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζητάμε στήριξη, προσφέρουμε εγγυήσεις για το προσφυγικό

Σε στήριξη για το προσφυγικό προσβλέπει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιας και σήμερα θα λάβει χώρα η τετραμερής, άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Στον απόηχο της πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προσέρχεται σε αυτή τη συνάντηση ζητώντας μεν στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι en bloc αντέδρασαν στην πρόταση Τουσκ, αλλά και κομίζοντας εγγυήσεις για καλύτερη αντιμετώπιση του προσφυγικού εν Ελλάδι.

Ήδη, πάντως, τον τόνο έδωσε από χθες η Άνγκελα Μέρκελ, σε παρέμβασή της για το ζήτημα. «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη όχι μόνο στη διευθέτηση των προσφυγικών ροών –αυτό είναι καλό και σημαντικό- αλλά χρειαζόμαστε επίσης και εσωτερική αλληλεγγύη. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να υπάρχει επιλεκτική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών χαρακτηρίζοντας επίσης «μη επαρκές» το σχετικό πλαίσιο συζήτησης που έχει θέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Κάπως έτσι, η πολύπειρη Γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε να μεταφέρει τη συζήτηση από τα κράτη πρώτης υποδοχής που βαρύνονται προς τα κράτη, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης που δεν εφαρμόζουν τις κοινές αποφάσεις για το προσφυγικό και βρίσκονται αντιμέτωπα με τις κοινοτικές διαδικασίες επί παραβάσει.

Και ευρύτερα, πάντως, η πρόταση που έριξε ο κ. Τουσκ-σαν να ήταν εκπρόσωπος της Πολωνίας που σταθερά αρνείται να επωμιστεί έστω και ελάχιστο βάρος από την προσφυγική κρίση-δεν φαίνεται να απηχεί τις απόψεις κρατών πέραν αυτών που ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζουν τις κοινές αποφάσεις. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι πλέον υφίσταται δυσαρμονία μεταξύ των δημοσίων τοποθετήσεων του προέδρου του Συμβουλίου με κορυφαίους αξιωματούχους της Επιτροπής, όπως ο αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Αβραμόπουλος. Πάντως, από τη Σύνοδο Κορυφής δεν προκύπτουν αλλαγές, πέρα από συζήτηση για τα ανοιχτά θέματα, μεταξύ των οποίων και η κυοφορούμενη τροποποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου-με την Ελλάδα να επιθυμεί ένα πιο δίκαιο σύστημα που να μην επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τα κράτη πρώτης υποδοχής.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας μπορεί να επιζητεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με τη διατήρηση των ποσοστώσεων και της μετεγκατάστασης, πλην όμως και ο ίδιος καλείται να παράσχει διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Είναι, άλλωστε, πρόσφατο το επεισόδιο με τους ελέγχους διαβατηρίων σε επιβάτες αεροπλάνων από την Ελλάδα σε γερμανικά αεροδρόμια και μάλιστα σε χώρους εκτός Σένγκεν σε αρκετές περιπτώσεις. Παράλληλα, όπως έγραφε από χτες το Insider.gr, εκτιμάται πως θα συζητηθεί και η «άτυπη» συνεννόηση που φαίνεται πως έχει γίνει μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν για την αποσυμφόρηση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σκέψη για μεταφορά στην ενδοχώρα αιτούντων άσυλο, κάτι που μέχρι στιγμής με τις προβλέψεις της ευρωτουρκικής συμφωνίας δεν επιτρέπεται. Και αυτό γιατί προβλέπεται πως, όσοι αιτούνται άσυλο, θα πρέπει να παραμένουν και στα νησιά, πλην όμως οι αργοί ρυθμοί στην επεξεργασία των αιτημάτων συνδυαστικά με τις ελαφρά αυξημένες ροές έχουν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα χωρητικότητας στις δομές. Βεβαίως, προκειμένου να υλοποιηθεί το εγχείρημα της μεταφοράς κόσμου στην ενδοχώρα, θα πρέπει η Αθήνα να παρουσιάσει με τη σειρά της εγγυήσεις πως αυτοί οι αιτούντες άσυλο θα παραμένουν σε δομές που θα προσομοιάζουν στα κέντρα κράτησης μεταναστών, έως ότου λάβουν άσυλο ή λάβουν αρνητική απάντηση και μέχρι να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, αυτή η πρόβλεψη, συνδυαστικά με τον οξύ χαρακτήρα του προβλήματος στα νησιά, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη, ώστε να δοθεί και η έγκριση από Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider