Η «Λωζάνη» χαμήλωσε κι άλλο τον πήχη της επίσκεψης Ερντογάν

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «Λωζάνη» χαμήλωσε κι άλλο τον πήχη της επίσκεψης Ερντογάν

Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για εντυπωσιακή αλλαγή στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στα περιφερειακά ζητήματα, έρχεται σήμερα στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αρκετές δεκαετίες μετά την τελευταία επίσκεψη του επικεφαλής του τουρκικού κράτους στην Ελλάδα. Βεβαίως, υπό το πρίσμα του γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν έρχεται στην Ελλάδα, μετά από τόσα χρόνια, αλλά και λόγω της σοβαρότητας των ανοιχτών ζητημάτων, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου μπορεί να αποδειχθεί «ουσιαστική», μιας και η Αθήνα θα αποκτήσει σαφέστερη εικόνα ως προς τις προθέσεις του τουρκικού παράγοντα. Πάντως, ήδη από χθες, ο κ. Ερντογάαν έσπευσε να δώσει δείγμα των προθέσεών του, εγείροντας εκ νέου ζήτημα αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και κάνοντας λόγο για συνεννόηση με την κυβέρνηση για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που φέρονται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Η ατζέντα και η «ευαίσθητη» Θράκη

Είναι, συνεπώς, σαφές πως στο τραπέζι των συνομιλιών των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν θα πέσουν το προσφυγικό, το Κυπριακό, τα θέματα οικονομικής συνεργασίας, αλλά και λοιπά διμερή ζητήματα. Στο προσφυγικό, στο επίκεντρο θα βρεθεί η εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά πως ο ρόλος της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος ως προς την αποτροπή της πορείας μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά, ενώ καίριος είναι και ο ρόλος της γείτονος στις επιστροφές, εφόσον βέβαια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς έχουν προχωρήσει εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. Επιπρόσθετα, θα συζητηθεί το ζήτημα του Κυπριακού, αν και προσώρας οι διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας προ ημερών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ώστε να υπάρξει συντονισμός των δύο πρωτευουσών, αν και είναι σαφές πως εξελίξεις ως τις Κυπριακές εκλογές που θα γίνουν στις αρχές του 2018 δεν δύνανται να υπάρξουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί, δε, πως το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη, πέραν των ζητημάτων που βρίσκονται επισήμως στην ατζέντα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας. Το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, ελπίζει ο κ. Ερντογάν να μην προβεί σε ρητορικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, με διπλωματικές πηγές, πάντως, να εκτιμούν πως θα κινηθεί σε «αναμενόμενο» πλαίσιο, αν και με τις «γωνίες» που πάντα έχει ο λόγος του ως προς τα διμερή ζητήματα. Φυσικά, το ενδεχόμενο τουρκικής φιέστας στην Ξάνθη ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου, γι’ αυτό και το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει κάποια ανοιχτή ομιλία του κ. Ερντογάν, πέραν της επίσκεψής του σε ένα τζαμί και ενός γεύματος σε ξενοδοχείο της περιοχής, με τους κυβερνητικούς επιτελείς να προσβλέπουν στο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα απευθύνει κάποιου είδους αλυτρωτικό μήνυμα από αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή.

Η αμφισβήτηση της Λωζάνης έφερε σύννεφα

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Ερντογάν, έδωσε γεύση των προθέσεων και του στίγματός του μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, όπου επανέφερε το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, κάνοντας λόγο για ανάγκη αναθεώρησής της. «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. «Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε. Διευκρίνισε πάντως πως η συζήτηση που επιθυμεί δεν θα αφορά την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Η Λωζάνη περιλαμβάνει άλλωστε εδαφικές διευθετήσεις που αφορούν την Τουρκία στο Ιράκ και τη Συρία», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν, «σηκώνοντας» ένα ζήτημα που είναι «κόκκινο πανί» για τη χώρα μας, μιας και η Συνθήκη της Λωζάνης θεωρείται αδιαπραγμάτευτη. Υπό αυτό το πρίσμα, θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η οξυτητα της αντίδρασης τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον ο κ. Ερντογάν το θέσει ενώπιόν τους. Τέλος, δε, ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για συνεννόηση με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα, ακυρώνοντας ουσιαστικά το επιχείρημα της ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης-κάτι με το οποίο η κυβέρνηση διαφωνεί ρητά και κατηγορηματικά.

Η συνέντευξη του κ. Ερντογάν, λίγες ώρες πριν πατήσει ελληνικό έδαφος, ενόχλησαν σφόδρα το Μέγαρο Μαξίμου και έφεραν σύννεφα πάνω από την επίσκεψή του, πριν ακόμα ξεκινήσει. «Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη», ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, για να προσθέσει ότι «ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών». «Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή», κατέληξε ο κ Τζανακόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider