Μητσοτάκης: Καμία πρόσκαιρη παροχή δεν αλλάζει το κλίμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Καμία πρόσκαιρη παροχή δεν αλλάζει το κλίμα

«Αφού διαλύσατε την κοινωνία, έρχεστε να πανηγυρίσετε και θα γυρίσετε κάτι πίσω στους πολίτες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα.

«Δουλειά σας είναι να διεκδικείτε μικρότερα πλεονάσματα και όχι να χαίρεστε όταν είναι μεγαλύτερα από αυτά που έχετε συμφωνήσει. Γιατί αυτό αδυνατίζει τη δυνατότητα στο μέλλον να μειωθούν. Αλλιώς γιατί χρειαζόμαστε ρύθμιση του χρέους. Η κυβέρνηση πήρε πολλά από τη μια τσέπη για να δώσει ελάχιστα στην άλλη. Υπερφορολογείτε τους μεν και φτωχοποιείτε. Μόνο φέτος επιβάλλεται μέτρα πάνω από 2 δισ. ευρώ. Την τριετία έχετε επιβάλλει μέτρα πάνω από 9 δισ. ευρώ. Υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να τον κοροϊδεύετε. Ένας συνταξιούχος με σημερινή σύνταξη 600 ευρώ. Επί των ημερών σας έχασε το ΕΚΑΣ του, πληρώνει τις αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ. Έχει χάσει συνολικά 190 ευρώ το μήνα. Και του δίνετε 250 εφάπαξ» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία, θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, όμως σημείωσε: «Εδώ και τρία χρόνια μειώνεται το εισόδημα όλων των Ελλήνων. Αυξήσατε φόρο στα καύσιμα, στα εισιτήρια στα ΜΜΜ, κόψατε επίδομα θέρμανσης, ΕΚΑΣ, συντάξεις χηρείας. Δημιουργήσατε τη γενιά των 360 ευρώ και ανέχεστε την εργασιακή ζούγκλα. Συνεχίζετε να νομίζετε ότι μπορείτε να κοροϊδεύετε.

Πρώτο ψέμα. Λέτε ότι μοιράζεται 1,4 δισ. ευρώ. Τα 720 εκατ. ευρώ είναι το κοινωνικό μέρισμα. Άλλα 350 εκατ. ευρώ αποτελούν ενίσχυση της ΔΕΗ. Γιατί χρειάζεται; Γιατί δεν κάνατε τίποτα για να εξυγιάνετε την επιχείρηση. Αυτή είναι η αλήθεια.

Δεύτερο ψέμα. Λέτε ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από την ανάπτυξη. Αυτό θα ίσχυε αν πετυχαίνατε ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που είχατε προβλέψει. Ξεκινήσατε με 2,7% και θα κλείσετε με 1,4%. Μόνο στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη επανεκτιμούνται προς τα κάτω.

Τρίτο ψέμα. Λέτε ότι τα έσοδα προέρχονται από τη μείωση της ανεργίας. Υπήρξε, αλλά τα έσοδα από τους μισθωτούς και τους αυταπασχολούμενους αντί να αυξάνονται μειώνονται, λόγω της μερικής απασχόλησης που δεν φέρνει έσοδα στον προϋπολογισμό.

Τέταρτο ψέμα. Η υπέρβαση του στόχου οφείλονται στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση εκεί είναι παντελώς ανεπαρκής. Είχατε υποσχεθεί 3 δισ. ευρώ, έχετε εισπράξει 100 εκατ. ευρώ. Δεν είχαμε καμία υπεραπόδοση, μόνο στυγνή υπερφορολόγηση.

Συνοψίζοντας η υπέρβαση οφείλεται, στην φοροεπιδρομή κατά πάντων,. Δεύτερον στις κατασχέσεις. Τρίτον στη διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών. Τέταρτον στην τεράστια καθυστέρηση απόδοσης συντάξεων. Έτσι πετύχατε το υπερπλεόνασμα για να παριστάνετε τους ΑγιοΒασίληδες της χώρας.

Επειδή τα ψέματα σας κυνηγούν επιτίθεστε κατά πάντων, δημιουργώντας την πιο τοξική ατμόσφαιρα. Όταν κατηγορείται τη ΝΔ, με ψεύτικες ειδήσεις για δήθεν υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας, ξέρουν τι κάνατε ως αντιπολίτευση. Εμείς θα κάνουμε αυτά που πρέπει για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε όμως και συνολικότερα στην επικαιρότητα. Τόσο σχετικά με την καταστροφή στη Δυτική Αττική, όσο και στην δικηγόρο που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έπειτα από τα επεισόδια στα Εξάρχεια.

«Η τραγωδία της Δ. Αττικής σκεπάζει τα πάντα. Στην Δ. Αττική έχουν γίνει καταστροφικές επιλογές εδώ και δεκαετίες. Αυθαίρετη δόμηση, μπαζωμένα ρέμματα, πλήρης έλλειψη έργων υποδομής. Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας με θάρρος, απέναντι στους φτωχότερους συμπολίτες μας που είναι πιο ευάλωτοι. Εμείς δεν θα κάνουμε αυτά, που θα κάνατε εσείς ως αντιπολίτευση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για το τι δεν κάνατε και για το τι δεν έκανε η Περιφέρεια που διοικείτε από τον Σεπτέμβριο του 2014. Και φυσικά για το πώς διαχειριστήκατε την κρίση. Τα ερωτήματα γίνονται αμείλικτα. Γιατί τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών δεν ολοκληρώθηκαν στο χρονοδιάγραμμα που είχε η ευρωπαϊκή οδηγία.

Γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα συγκράτησης εδαφών πάνω από τη Μάνδρα μετά από τις πρόσφατες πυρκαγιές του 2015 και 2016. Πρόκειται για στοιχειώδεις ενέργειες. Τι έκανε η πολιτική προστασία. Γιατί θρηνήσαμε 20 νεκρούς για μια κακοκαιρία που είχε προβλεφθεί. Γιατί δεν έκλεισαν κάποιοι δρόμοι. Πολλά από τα θύματα ήταν ανυποψίαστοι διερχόμενοι. Εμείς θα θέτουμε τα ερωτήματα μέχρι να πάρουμε απάντηση. Είκοσι νεκροί δύο αγνοούμενοι και καμία παραίτηση. Η περιφερειάρχης προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, προφανώς κατά του εαυτού της. Όταν η Δικαιοσύνη αποδίδει ευθύνης, συνήθως είναι ποινικές.

Δεν είστε μόνο ανίκανοι, είστε και ανάλγητοι. Όλα αυτά αφότου ο κ. Τσίπρας έκρινε σκόπιμο να περάσει για 10 λεπτά από την περιοχή και απέφυγε να δει τους πολίτες. Τι πρωθυπουργός είναι αυτός που είναι απών από κάθε καταστροφή. Και τις πυρκαγιές από τον αέρα τις επιθέωρησε. Απών και από τους σεισμός. Επί της ουσίας απών είναι και τώρα. Ένα γρήγορο πέρασμα και μετά στη Σουηδία. Στη Σουηδία υπήρχε χρόνος για φωτογραφίες και φιλόδοξες διακηρύξεις. Εμείς φερθήκαμε με υπευθυνότητα. Κάναμε επιτροπή με ειδικούς. Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε στη δημοσιότητα το πόρισμά μας. Προτείναμε σειρά μέτρων άμεσης ανακούφισης. Επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους φορείς για να κινητοποιήσουμε και επιπρόσθετους πόρους.

Η τραγωδία στη Δ. Αττική δεν είναι το μόνο σημάδι ότι η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη πολιτεία. Στα Εξάρχεια μια δικηγόρος είναι σε κρίσιμη κατάσταση γιατί χτυπήθηκε από φωτοβολίδα. Όταν θέσαμε το θέμα, ο Τσίπρας ήρθε στη βουλή με στοιχεία για να μας πει ότι όλα πάνε καλά. Το πόσο καλά πάνε, το διαπίστωσαν όλοι. Επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο Ρουβίκωνας στο Πεντάγωνο. Ούτε σύλληψη, ούτε προσαγωγή. Είτε θεωρείτε ότι η δραστηριότητά τους σας εξυπηρετεί ή δεν μπορείτε να τα βάλετε μαζί τους. Ούτε οι πράξεις ούτε τα λόγια σας ανατρέπουν το συμπέρασμα.

Ο Καμμένος καταδικάστηκε για την προτροπή του σε λιντσάρισμα ενός πολίτη. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στη συζήτηση την επόμενη Πέμπτη. Εξακολουθείτε να τον καλύπτετε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider