Τσίπρας: Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο

«Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε δυσκολότερες στιγμές. Αυτό είναι ήρεμο καλοκαίρι αλλά δεν εφησυχάζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον Alpha.

«Δεν χρειάζεται να ευλογήσω τα γένια μας, γιατί ο διεθνής τύπος μετά από πολλά χρόνια μιλά για την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ανοίγει ένας δρόμος, αλλά πρέπει να επαναληφθεί αυτή η επιτυχής έξοδος. Σε έναν περίπου χρόνο να είμαστε σε θέση να εγκαταλείψουμε οριστικά τα προγράμματα, με επιτόκια προσιτά και αυτοδύναμα στις αγορές.

Σιγά σιγά ανοίγει χαραμάδα ελπίδας. Δεν θα δουν άμεσα τις αλλαγές οι πολίτες. Αλλά η εμπιστοσύνη, θα μετατραπεί σε επενδύσεις και οι επενδύσεις σε θέσεις εργασίας. Έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής στην αγορά εργασίας, μένει ακόμα δουλειά όμως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Η ίδια η ζωή δικαιώνει ή αποδοκιμάζει απόψεις. Δεν ακούγαμε φωνές που έλεγαν «βγείτε» ή «μην βγαίνετε». Δεν είναι μόνο το επιτόκιο, είναι κυρίως η ποιότητα όσων επένδυσαν. Δεν μιλάμε για κερδοσκοπικά funds κυρίως όμως είχαμε πραγματικούς επενδυτές. Αυτό δείχνει ότι επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Το σημαντικότερο από εδώ και στο εξής να δούμε πως θα βασιστούμε στη σχέση εμπιστοσύνης για να ξεφύγουμε.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το 2014 δεν έχει καμία σχέση με σήμερα. Η κυβέρνηση Σαμαρά μπροστά στην αξιολόγηση είχε να εκπληρώσει στόχους για τα επόμενα χρόνια, δεν είχε καταφέρει πλεόνασμα, είχε άδεια ταμεία και κυρίως δεν υπήρχε καμία θετική πνοή στις επενδύσεις. Όλοι οι δείκτες ήταν αρνητικοί. Δεν είχαν την απόφαση που έχουμε εμείς που εξασφαλίζει την προοπτική βιωσιμότητας του χρέους που έχουμε εμείς.

Είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας.»

«Έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν αυτόν τον στενό κορσέ και μας λένε να μειώσουμε την φορολογία. Αυτοί την επιβάλλουν, μην τρελαθούμε. Όσα εισπράξει το κράτος από τη μείωση του αφορολόγητου, θα τα μοιράσει ξανά το κράτος. Θα έχουμε μείωση της φορολογίας εισοδήματος, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου αλληλεγγύης.

Είναι οξύμωρο ότι εδώ και τρια χρόνια έχουμε μια εμμονή του ΔΝΤ που καθυστέρησε και την αξιολόγηση. Εμμονή στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από το μνημόνιο και στον προϋπολογισμό του 2019, θα έχουμε να δώσουμε και τις ελαφρύνσεις εκείνες που δικαιούνται αυτοί που σήκωσαν περισσότερα βάρη.

Οι ελαφρύνσεις θα είναι στοχευμένες, έχουν ψηφιστεί.

Το ΔΝΤ πέφτει 7 χρόνια έξω. Όταν η ανάπτυξη το 2017 θα είναι κοντά στο 2%, που σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο να πετύχουμε τους στόχους, να μην ενεργοποιηθούν κόφτες και να ενεργοποιηθούν… δότες.

Έχουμε κατ’ αρχάς ένα νόμο που βάζει τη λογική των εισφορών ανάλογα με το εισόδημα. Το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει μικρότερες εισφορές. Υπάρχει ένα 20% των ελεύθερων επαγγελματιών που πράγματι ο συνδυασμός εισφορών ασφαλιστικών και φορολογίας είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Επιβάλλαμε τις αυξήσεις για να κάνουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Παραλάβαμε 1,5 δις έλλειμμα και έχουμε 100 εκατ. πλεόνασμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, υπάρχουν κατηγορίες που φόροι και εισφορές τσακίζουν.

Έχουμε προχωρήσει το ν/σ για την εθελοντική διαδικασία δήλωσης εισφοροδιαφυγής που έχει ήδη συγκεντρώσει. Ήδη καταλογίζονται πολύ υψηλά ποσά. Η αλήθεια είναι πως είναι ένας λαβύρινθος της απόκρυψης και της φοροδιαφυγής. Υπάρχουν χώρες που έχουν δυνατότητα να αποκρύπτουν στοιχεία.

Η ζωή δεν χτίζεται με τα «αν»… Δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να μιλά εκ των υστέρων. Δεν μπορούσε κανείς να υπολογίσει… Έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου σ’ αυτή τη μάχη με πίστη για ένα σκοπό. Για να μην προδώσω την εντολή που μου έδωσε ο λαός για διαπραγμάτευση. Φτάσαμε μέχρι το χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε αυτή την προσδοκία. Αν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτάναμε μέχρι εκεί. Μην ξεχνάτε ότι πήγαμε σε εκλογές και αυτή είναι ειδοποιός διαφορά μεταξύ μας.

Ή θεωρείτε ότι είπαμε ψέματα στο λαό γιατί είχαμε σχεδιάσει τη συνέχιση της μνημονιακής πορείας ή ότι παίξαμε την τύχη της χώρας κορώνα γράμματα και φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής.

Δώσαμε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να πάρει θέση τον Σεπτέμβρη του 2015.»

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη

«Τι απ’ όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Τι απ’ όλα αυτά δεν γνωρίζατε; Πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση το 2015 που σχεδόν οι 2 από τις 3 ερωτήσεις ήταν για τον Βαρουφάκη; Τι σας κάνει εντύπωση;

Ο κ. Βαρουφάκης θέλει καριέρα συγγραφέα και να κάνει πωλήσεις. Το βιβλίο υπάρχει εδώ και 3 μήνες. 3 ή 4 εφημερίδες αποφάσισαν την ίδια Κυριακή να έχουν ακριβώς το ίδιο ρεπορτάζ που υπάρχει εδώ και 3 μήνες.

Επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα αλλαγής της ατζέντας. Μην μου παριστάνετε τον έκπληκτο. Θα πω ένα για Βαρουφάκη:

Το εξάμηνο του 2015, ήταν ένα εξάμηνο μάχης του λαού και της κυβέρνησης. Ήταν και είναι καταγεγραμμένη ιστορικά μια υπόθεση για να την ευτελίζουμε με το διογκωμένο «εγώ» του καθενός μας. Ήταν συλλογική προσπάθεια και μάχη. Να ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο Βαρουφάκη.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider