Το Μαξίμου πετά τον μουντζούρη της συνευθύνης στη ΝΔ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Μαξίμου πετά τον μουντζούρη της συνευθύνης στη ΝΔ

Αν κάτι ήταν σαφές το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά το briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, είναι πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την υλοποίηση του σεναρίου ψήφισης μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία για μια σειρά λόγων.

Κάπως έτσι, και ενώ κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως γνωρίζει με ακρίβεια τι διαμείβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών, μιας και από το κυβερνητικό επιτελείο είναι «σφίγγες», ο κ. Τζανακόπουλος επέλεξε να αποσείσει το βάρος της συνευθύνης από την κυβέρνηση και να πασάρει τον μουντζούρη στη ΝΔ. Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στη γραμμή που είχε ήδη διαμορφωθεί από χθες, ότι δηλαδή οι δανειστές δεν έχουν δικαιοδοσία επί του ελληνικού Συντάγματος, και παρέπεμψε για τα… περαιτέρω σε… συνεννόηση της ΝΔ με το ΔΝΤ. «Το τι θα ζητήσει το ΔΝΤ από τη ΝΔ, είναι ζήτημα του ΔΝΤ και της ΝΔ και δεν έχει καμία νομική συνέπεια», δήλωσε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για τον δυνητικό τρόπο δέσμευσης της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κάπως έτσι, από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στη γραμμή πως, κάθε τέτοιο αίτημα είναι ζήτημα της ΝΔ και πως, την ίδια ώρα, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μασίφ. Βέβαια, με έναν τρόπο τα δύο ζητήματα συνδέονται: όσο η ΝΔ επιμένει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τα μέτρα, τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει συμπαγής. Με άλλα λόγια, όπως το εξηγούσε έμπειρη πολιτική πηγή στο insider.gr, «αν η ΝΔ έλεγε πως δέχεται να υπερψηφίσει τα μέτρα, επειδή τίθεται ζήτημα χρεοκοπία της χώρας, αυτό θα απελευθέρωνε βουλευτές, ακόμα και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, να απαρνηθούν την πολιτική ευθύνη και να καταψηφίσουν». Και, ακριβώς επειδή στην κυβέρνηση ομνύουν στη σταθερότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επιμένουν πως οι 153 είναι σταθεροί και ουδέν ζήτημα τίθεται.

Από την άλλη, στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και τις προθέσεις του κ. Σόιμπλε. Επ’ αυτών, υφίστανται δύο αναγνώσεις: αφενός, αν ο κ. Σόιμπλε επιμείνει σε θέμα δέσμευσης και της αντιπολίτευσης για τα μέτρα, ακόμα και αν η κυβέρνηση τονίζει πως είναι ζήτημα της ΝΔ, το πρόβλημα αυτόματα θα γίνει και δικό της, εφόσον η ΝΔ επιμείνει στην άρνησή της. Επομένως, πολιτικές πηγές διαβλέπουν ενδεχόμενο ο κ. Σόιμπλε να παίζει τα «ρέστα» του, προκειμένου να δημιουργήσει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας και να επέλθει η πολιτική αλλαγή στην κεφαλή του τόπου. Βέβαια, πιο ψύχραιμες πηγές σημειώνουν πως, το γεγονός πως το ζήτημα τέθηκε με «χειρουργικό» τρόπο, μπορεί να συνιστά πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να συνομολογήσει νέα, σκληρά μέτρα και, ως επί το πλείστον, να συναινέσει και σε αλλαγές, τις οποίες εισηγείται το ΔΝΤ, προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα. Συνεπώς, το «αν» και με ποιον τρόπο θα επιμείνει ο κ. Σόιμπλε σε ένα τέτοιο αίτημα, είναι αποφασιστικής σημασίας για τα περαιτέρω βήματα.

Κατά τα άλλα, το Μαξίμου πρόβαλλε χθες με ένταση τα θετικά μηνύματα που εξέπεμψε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο κ. Γκάμπριελ, μάλιστα, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Απριλίου, μιλώντας όμως και για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες φυσικά και αφορούν το Μαξίμου. Βέβαια, το κλίμα αισιοδοξίας έσπευδε να κατευνάσει πολιτική πηγή του Insider.gr από το Βερολίνο ως προς την ισχύ των μηνυμάτων του κ. Γκάμπριελ. «Είναι τύποις αντικαγκελάριος, προσωρινός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του κόμματός του», έλεγε με νόημα, εννοώντας πως η δυνατότητα παρέμβασης του κ. Γκάμπριελ, περαν του λεκτικού επιπέδου, είναι σαφώς περιορισμένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider