Το Μαξίμου κρατά χαμηλά την «μπάλα» ενόψει διαπραγμάτευσης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Μαξίμου κρατά χαμηλά την «μπάλα» ενόψει διαπραγμάτευσης

Η βασική κατεύθυνση, όπως απορρέει από τις αλλεπάλληλες πρόσφατες κυβερνητικές συσκέψεις, είναι πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει.

Αυτό φέρεται να έχει μεταφέρει ως βασική πολιτική γραμμή στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να είναι ο πρώτος που θα έρθει αντιμέτωπος με τους Θεσμούς, σήμερα το πρωί στο Hilton.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιλέγουν να κρατούν χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά την τελική μορφή της συμφωνίας, ενώ ακόμα δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για το πότε θα κλείσει η όλη διαδικασία. Η κυβέρνηση είναι, πάντως, επισπεύδουσα, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να επιθυμούν να γίνει σημαντική πρόοδος επί ελληνικού εδάφους και να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα έως το Eurogroup στις αρχές Απριλίου (7 Απριλίου), προκειμένου, εφόσον έχει κλείσει το Staff Level Agreement, να παραμένει ανοιχτό το παράθυρο για ένταξη στο QE στις 27 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει την προσοχή του κυρίως στις προϋποθέσεις για το πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων, μιας και θα αποτελέσουν το «καρότο», προκειμένου αφενός να μπορέσουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να στηρίξουν το μαστίγιο του πακέτου των μέτρων και αφετέρου αυτό το πακέτο να είναι πολιτικά υπερασπίσιμο και στην κοινωνία. Άλλωστε, από το κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν πως θα υπάρξουν ελαφρύνσεις, ιδίως για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, αν και αυτές οι ελαφρύνσεις αναζητούνται ακόμα. Στο τραπέζι της συζήτησης με τους θεσμούς αναμένεται να πέσουν διαφορετικά σενάρια για φορολογικές ελαφρύνσεις, υπό την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως η νομοθέτηση των μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων θα γίνει ταυτόχρονα, με παράλληλη ισχύ από την 1/1/2019.

Βέβαια, ακόμα δεν έχει κλειδώσει και το εύρος των παρεμβάσεων σε αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακά, με την κυβέρνηση, ειδικά για το μέτωπο των συντάξεων, να ευελπιστεί πως η θετική πορεία των εσόδων θα οδηγήσει σε μικρότερη παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη, η οποία κιόλας θα μπορούσε να λάβει χώρα αρκετά μετά το 2018. Πάντως, τόσο αυτό, όπως και μια σειρά άλλων θεμάτων παραμένουν υπό διαπραγμάτευση, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και αρκετά τεχνική σε ορισμένα σκέλη, με αποτέλεσμα να προετοιμάζονται και για «σκαμπανεβάσματα».

Όπως και να έχει, από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν «χαμηλά την μπάλα», για να το θέσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, μιας και έχει καταστεί σαφές πως η «θριαμβολογία» των πρώτων ημερών μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ». Αυτό άλλωστε ήταν και το σημείο «αντιπαράθεσης» μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικοινωνιακού μηχανισμού του Μαξίμου, ως προς τη διαχείριση της κατάστασης. Πάντως, ο τελικός στόχος για το κυβερνητικό επιτελείο παραμένει να υπάρχει ευτυχής κατάληξη πριν το Πάσχα, με κυβερνητικές πηγές να εμφανίζονται αισιόδοξες πως θα υπάρξει θετικό τέλος σε ένα ακόμα saga της ελληνικής διαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider