Φίλης: Δεν πολεμάω την κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φίλης: Δεν πολεμάω την κυβέρνηση

Στην υποτιθέμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και στα νέα μέτρα αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης σε συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Σχολιάζοντας την αναστάτωση που έχει προκληθεί στη συγκυβέρνηση και στο εσωτερικό του κόμματος για τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Φίλης είπε: «Εγώ είμαι σάρκα εκ της σαρκός της κυβέρνησης και δεν είμαι σαρκοφάγος. Είμαι φανατικά φιλοκυβερνητικός βουλευτής και ο στόχος της ερώτησης ήταν να ανοίξει ένας διάλογος».

Αναφορικά με την ερώτηση των 14 βουλευτών, είπε πως «αυτό ήταν ένα προσχέδιο για να ανοίξει μια συζήτηση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι αναγκαία να ανοίξει τώρα αυτή η συζήτηση. Δεν ξέρω αν θα κατατεθεί. Αυτό ήταν ένα προσχέδιο που πήγε σε πολλούς και όχι μόνο στους 14. Σε ερώτηση για την συμφωνία, δήλωσε πως όταν αυτή θα έρθει θα είναι τέτοια που θα ψηφισθεί. «Δεν θα γίνει αποδεκτή η μείωση, το κόψιμο συντάξεων με αντιστάθμισμα την μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις που ζητάει η Γερμανία. Αυτό σας το λέω δεν θα έρθει. Η κυβέρνηση δεν θα το δεχθεί».

Για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είπε: «Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν αναγκαία η δική μου πρόταση αφορά μια συνεργασία για την μετα μνημονιο - αντιμνημόνιο εποχή όταν θα επέλθει η πολιτική κανονικότητα. Η πρότασή μου αφορά στρατηγική συνεργασία και όχι συγκυριακή μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όπως σε όλο τον κόσμο».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης παραδέχτηκε ότι η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή των συντάξεων είναι βαρύτατα μέτρα και πως αν η συμφωνία προβλέπει ως αντίρροπα μέτρα την μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, τότε η κυβέρνηση δεν θα την φέρει στην Βουλή καθώς θα καταψηφιστεί. «Δεν είναι δυνατόν να τσακίζουμε τους συνταξιούχους και να ελαφρύνουμε τις επιχειρήσεις. Αυτό δεν περνά. Δεν υπάρχει περίπτωση να το φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή και είμαι σίγουρος πως θα τους πείσουμε (σ.σ. τους πιστωτές)» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ στην ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που η μείωση του αφορολόγητου – συντάξεων συνδυαστεί με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ είπε «εκεί αλλάζουν τα πράγματα. Αν μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος στα τρόφιμα θα είναι διαφορετική η αντιμετώπιση».

Επίσης, ο κ. Φίλης είπε πως χθες το βράδυ είχε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συζήτησης.

Εκτός αυτών, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη «περιπέτεια» με την ερώτηση για τα εξοπλιστικά που τελικά δεν κατατέθηκε ποτέ. Ο ίδιος επανέλαβε ότι είναι αδιανόητο να προωθούνται εξοπλιστικά προγράμματα την ώρα που η κυβέρνηση αναγκάζεται να επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα. Υποστήριξε πως η ερώτηση μπορεί να επανέλθει στο μέλλον ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα F35 δεν είναι συμβατά με τις ανάγκες του Αιγαίου. Σε κάθε περίπτωση έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν υπάρχει προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Πάνο Καμμένο και πως τις ίδιες ανησυχίες θα εξέφραζε στην περίπτωση που υπουργός ήταν ο κ. Δημήτρης Βίτσας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider