Δύσκολα ο Τσίπρας στη Γενεύη, αργή η πρόοδος

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολα ο Τσίπρας στη Γενεύη, αργή η πρόοδος

Αργή είναι η πρόοδος στην εξαιρετικά λεπτή διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα στη Γενεύη, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται με το όπλο και το…τηλέφωνο παρά πόδα, προκειμένου αφενός να προβεί ενδεχομένως σε νέες επικοινωνίες σε επίπεδο κορυφής για το ζήτημα και αφετέρου να αποφασίσει, αν, με βάση και την εξέλιξη της διαδικασίας, θα μεταβεί στη Γενεύη, κάτι που με τα τρέχοντα δεδομένα φαντάζει αρκετά δύσκολο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Ελβετία, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν το εδαφικό, το περιουσιακό, όπου έγινε συζήτηση και με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και της διακυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, υπήρξαν παρεκκλίσεις από το επίσημο πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση είτε σε επίπεδο διαπραγματευτών, είτε και σε επίπεδο κορυφής, με τους κ.κ. Αναστασιάδη-Akinci-Aide να συνομιλούν για αρκετή ώρα μόνοι τους το απόγευμα της Τρίτης, χωρίς τις διαπραγματευτικές τους ομάδες, προκειμένου να συνοψίσουν την κατάσταση. Με βάση τα δεδομένα έως αργά το βράδυ της Τρίτης, υπάρχουν αρκετές ανοιχτές εκκρεμότητες. Μάλιστα, υπήρχαν εκκρεμότητες ακόμα και σε θεωρητικά «ευκολότερα ζητήματα», όπως η οικονομία και οι σχέσεις με την Ε.Ε. Πάντως, ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, σήμερα θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για το εδαφικό, με αποκρυστάλλωση του ποσοστού της τ/κ πλευράς μεταξύ 28,2% και 29,2%, αν και, με βάση ε/κ πηγές, δεν γίνεται ο διαχωρισμός να γίνει με βάση με μια ευθεία γραμμή.

Όπως και να έχει, καθίσταται σαφές, όπως άλλωστε το περιέγραφαν και ελληνοκυπριακές πηγές από το απόγευμα, πως η πρόοδος είναι αργή και δύσκολη, λόγω και του σύνθετου χαρακτήρα της διαδικασίας. Συνεπώς, τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν έχουν τεθεί ακόμα ουσιαστικά, με αποτέλεσμα να γίνεται προσπάθεια, ενόψει της πολυμερούς να κλείσουν όσο περισσότερες εκκρεμότητες γίνεται, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε αναμονή νεότερων πληροφοριών. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το απόγευμα της Τρίτης την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ επί τη βάσει των όσων πάγια διακηρύσσει το πρωθυπουργικό επιτελείο και μάλιστα με αρκετές λεπτομέρειες τόσο αναφορικά με τα διαδικαστικά της συζήτησης όσο και για τις δυσκολίες στη διαδικασία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε το απόγευμα της Τρίτης με την καγκελάριο Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Hollande, στις οποίες ζήτησε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση αναφορικά με το ζήτημα της άρσης των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, ενώ επιπλέον ζήτησε να σταλεί μήνυμα στην Άγκυρα ότι μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Τέλος, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε ανοιχτή γραμμή και τις επόμενες μέρες, κατά τη διάρκεια της πολυμερούς.

Υπό αυτό το πρίσμα και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται αρκετά δύσκολο ο κ. Τσίπρας να πάει στη Γενεύη, αν και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό, αν δεν οριστικοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα περιμένει ένα θετικό σινιάλο από την ελβετική πόλη σήμερα, ενώ αναμένεται να έχει νέο γύρο επικοινωνίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του μαζί τους, ενώ δεν αποκλείεται να έχει επαφές και με ξένους αξιωματούχους. Όπως και να έχει, στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, ενώ και στο υπουργείο Εξωτερικών είναι σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που εν τέλει ο Νίκος Κοτζιάς κληθεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στην πολυμερή. Στη δεξίωση αυτής, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενεύη κλήθηκαν να παραστούν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν και δεν θα συμμετάσχουν λογικά στις εργασίες αυτές καθ’ αυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider