Η κυβέρνηση ελπίζει σε… νέο Μάιο και εξαγγέλλει παροχές

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κυβέρνηση ελπίζει σε… νέο Μάιο και εξαγγέλλει παροχές

Αν πιστέψει κανείς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ενημέρωσε την Πέμπτη τη Βουλή, είμαστε περίπου στο ίδιο στάδιο των διαπραγματεύσεων, όπως και τον περασμένο Μάιο: υπάρχει μεν έντονη διελκυστίνδα, όλα μοιάζουν ανοιχτά, αλλά εν τέλει θα καταλήξουμε σε συμφωνία, γιατί τα περισσότερα εμπλεκόμενα μέρη το θέλουν.

Πράγματι, ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να έχει δίκιο. Και, σύμφωνα με την ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου, η ανάγκη για συμφωνία επιτείνεται από το γεγονός πως η Ευρώπη αλλάζει και υπάρχουν διαρκείς ανατροπές. Συνεπώς, η μετατροπή της Ελλάδας σε μια νησίδα σταθερότητας είναι προς το συμφέρον όλων, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού. Την ίδια άποψη έχουν και πολλά ευρωπαϊκά κέντρα, αλλά, ως γνωστόν η διελκυστίνδα είναι έντονη.

Υπάρχει, βεβαίως, μια θεμελιώδης διαφορά σε σχέση με τον Μάιο: τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο είχαν περιθώριο να κλωτσήσουν το τενεκεδάκι των μεγάλων αποφάσεων για το Μεσοπρόθεσμο και το χρέος λίγο παρακάτω, προκειμένου να δώσουν χώρο και χρόνο στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν αναταραχές σε ένα περιβάλλον, το οποίο τότε ήταν ήδη ασταθές. Η αποσταθεροποίηση όμως δεν είχε ακόμα επέλθει-και πλέον η ώρα των αποφάσεων έχει φτάσει ακριβώς σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον για όλους.

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε αχτίδα αισιοδοξίας ως προς το τυπικό σκέλος της διαπραγμάτευσης μεταδίδοντας ουσιαστικά την αίσθηση πως…τελειώνουμε: απειροελάχιστο το δημοσιονομικό κενό του 2017, πολύ μικρό και αυτό του 2018. Παραμένει, βέβαια, και το αγκάθι των εργασιακών, όπως επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες και η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου. Αλλά, όπως συζητούν όλο και περισσότεροι, το ζήτημα των εργασιακών πλέον συνδέεται και με την ευρύτερη συζήτηση για τα πλεονάσματα και το χρέος, υπό το σκεπτικό πως, αν διαφανεί εκεί λύση, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για συμφωνία και στα εργασιακά. Πάντως, αναφορικά με το ζήτημα των εργασιακών, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να αποδυθεί σε τηλεφωνικές επαφές, αλλά και σε συναντήσεις, στο πλαίσιο της «πολιτικής» διαπραγμάτευσης και θα τεθεί οπωσδήποτε και μάλιστα με έμφαση. Το στρατήγημα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, άλλωστε, είναι κεντρικό για το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα μάλιστα που δεν υπάρχει διαπραγμάτευση σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών, ενώ δεν έχει τροποποιηθεί και το mandate που αυτοί έχουν προσώρας.

Πού λέει «όχι» το Μαξίμου

Όπως και να έχει, το Μέγαρο Μαξίμου λέει πολύ συγκεκριμένα «όχι» σε ζητήματα που πέφτουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Πιο συγκεκριμένα:
-Λέει όχι σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια
-Λέει όχι σε νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων μετά το 2018
-Λέει όχι σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο θα υπερβαίνει κατά πολύ αυτό των Ευρωπαίων. Δηλαδή, αν συμφωνηθεί πρόγραμμα τριετίας, έως το 2019 δηλαδή, τότε ο κ. Τσίπρας θα έχει ζήτημα, ιδίως όταν επενδύει στο να αποκρούσει τη συζήτηση περί τέταρτου Μνημονίου
-Λέει όχι στην απεμπόληση των συλλογικών συμβάσεων, ιδίως όταν εμφανίζεται έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις στα υπόλοιπα ζητήματα των εργασιακών.

Τα σχετικά «όχι» της κυβέρνησης είναι σταθερά και «εγκαίρως διακεκηρυγμένα εκεί που έπρεπε», όπως έλεγε πρωθυπουργικός συνεργάτης στο Insider.gr. Και, σε περίπτωση που αυτά παραβιαστούν με τρόπο που το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα θεωρεί διαχειρίσιμο, τότε θα ανοίγει παράθυρο για πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που εντός του κυβερνητικού κύκλου έχουν ξεκινήσει εκ νέου να συζητούν για τον ρόλο του κ. Schaeuble. Πάντως, από το κοινοβουλευτικό βήμα, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ζητώντας «να μην υπάρχει αίσθηση δράματος» και εκτίμησε πως στο τέλος θα βρεθεί συμφωνία-υπονοώντας αυτό που συζητούν εδώ και κάποιες μέρες στελέχη του Μαξίμου πως αυτές τις μέρες διεξάγεται μια συζήτηση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ με αρχικές διαμετρικά αντίθετες θέσεις, οι οποίες όμως στη συνέχεια μπορούν να συγκλίνουν.

Οι παροχές του Τσίπρα

Και μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε το «παράθυρο» των παροχών μέσω δήλωσής του από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την καταβολή της 13ης σύνταξης προς 1,6 εκ. συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 850 ευρώ, με τα ποσά που θα δοθούν να υπολογίζονται αντισυμμετρικά-δηλαδή όσο μικρότερη σύνταξη λαμβάνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό της ενίσχυσης, με το minimum να διαμορφώνεται στα 300 ευρώ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου που έχουν σηκώσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης. «Τη συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τα χρήματα για τις στοχευμένες παροχές θα προέλθουν από την υπεραπόδοση των δημόσιων εσόδων σε σχέση με τον στόχο. Μάλιστα, για τη σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία είχε μιλήσει από τις 14/11 ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης (Real FM), λέγοντας πως «εξετάζονται τρόποι να υπάρξει μια ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων», ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει πει πως θα διατεθεί μέρος του πλεονάσματος για τη στήριξη της κοινωνίας, πλην όμως όχι όλο.

Και, αν κάποιοι σκέφτονται πως οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα έχουν…προεκλογικό άρωμα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο insider.gr πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μιας και ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να επενδύει στην αλλαγή του κλίματος και η κίνηση αυτή εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο-με άλλα λόγια μια κίνηση ανάσχεσης του προφίλ του και επανασύνδεσής του με την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider