Moody’s σε insider.gr: Οι ημερομηνίες αναθεωρήσεων είναι ενδεικτικές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Οι προγραμματισμένες ημερομηνίες αναθεωρήσεων για το αξιόχρεο των κρατών είναι ενδεικτικές και σε καμία περίπτωση δεσμευτικές, διευκρινίζει η Moody’s σε ερώτηση του insider.gr αναφορικά με τη «σιγή» που τήρησε ο οίκος αξιολόγησης για την Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου αναμενόταν να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κάτι που δεν συνέβη, γεγονός που πυροδότησε μαζικές ρευστοποιήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό τη Δευτέρα, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,26%.

Δύο φορές τον χρόνο, η Moody’s ανακοινώνει τις πιθανές ημερομηνίες αναθεώρησης της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών. Το νέο πρόγραμμα με τις ημερομηνίες των πιθανών αναθεωρήσεων για το α΄ εξάμηνο του 2019 θα ανακοινωθεί στα τέλη του έτους. Πάντως, σημειώνει ο οίκος, η προοπτική των κρατών αναθεωρείται συνήθως κάθε 12-18 μήνες. Θυμίζεται ότι η προοπτική της ελληνικής οικονομίας αναθεωρήθηκε σε θετική από ουδέτερη τον Ιούνιο του 2017.

Στις 21 Φεβρουαρίου, η Moody’s προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ενόψει της ολοκλήρωσης της εξόδου από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου. Έκτοτε, δεν προχώρησε σε νέα αναβάθμιση της χώρας ούτε μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ούτε και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένει στο Β3, δηλαδή έξι βαθμίδες χαμηλότερα από τον επενδυτικό βαθμό που θα ανοίξει την πόρτα των αναπτυγμένων αγορών για τη χώρα. Στη διευκρινιστική της απάντηση, η Moody’s «δείχνει» τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, πολιτικών και δημοσιονομικών μεγεθών.

Σε δηλώσεις της στο insider.gr τον Ιούλιο, η ανώτατη αντιπρόεδρος της Moody’s και επικεφαλής αναλύτρια για την Ελλάδα, Κάθριν Μουελμπρόνερ, είχε τονίσει ότι στις μεταρρυθμίσεις θα δοθεί η «μάχη» της επόμενης αναβάθμισης «Κλειδί» για την επόμενη αναβάθμιση θα μπορούσε να είναι και η ταχύτερη από το αναμενόμενο εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, είχε δηλώσει η κ. Μουελμπρόνερ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider