Moody’s στο insider.gr: Οι μεταρρυθμίσεις θα κρίνουν την αναβάθμιση

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s στο insider.gr: Οι μεταρρυθμίσεις θα κρίνουν την αναβάθμιση

Στις μεταρρυθμίσεις θα δοθεί η «μάχη» της επόμενης αναβάθμισης για την Ελλάδα, αποκαλύπτει σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο insider.gr η ανώτατη αντιπρόεδρος της Moody’s και επικεφαλής αναλύτρια για την Ελλάδα, Κάθριν Μουελμπρόνερ.

«Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω εάν συνεχιστούν οι προσπάθειες σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων μετά τη λήξη του προγράμματος και εφόσον έχουν –ή θεωρηθεί ότι θα έχουν- ισχυρότερη επίδραση στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους», δηλώνει η κ. Μουελμπρόνερ.

«Κλειδί» για την επόμενη αναβάθμιση θα μπορούσε να είναι και η ταχύτερη από το αναμενόμενο εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, τονίζει επικεφαλής αναλύτρια για την Ελλάδα, παραπέμποντας ουσιαστικά στην επιδίωξη πιο φιλόδοξων στόχων για μείωση των κόκκινων δανείων από τις συστημικές τράπεζες.

Ερωτηθείσα γιατί η Moody’s δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας μετά τη συμφωνία για το χρέος, η ίδια εξηγεί ότι «η προοπτική αξιολόγησης της χώρας είναι θετική και αντανακλά την πιθανότητα περαιτέρω θετικών εξελίξεων, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής». Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνει, θα επιτευχθούν βιώσιμοι και ισχυρότεροι από το αναμενόμενο ρυθμοί ανάπτυξης, καθώς και ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους από αυτή που αναμένεται.

Σημειώνεται ότι μετά το πρόσφατο Eurogroup, ο διεθνής οίκος αρκέστηκε να χαρακτηρίσει «πιστωτικά θετική» τη συμφωνία για το χρέος και βάση για επιστροφή της χώρας στις αγορές σε σταθερή βάση, διατηρώντας ωστόσο την πιστοληπτική αξιολόγηση στο «Β3», δηλαδή έξι βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Στην ερώτηση κατά πόσο μια ενδεχόμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ θα συνιστούσε επαρκή λόγο για να αναβαθμιστεί το αξιόχρεο της Ελλάδας, η κ. Μουελμπρόνερ είναι ξεκάθαρη: «Είναι απίθανο κάτι τέτοιο να οδηγήσει σε αναβάθμιση». Όπως εξηγεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε διαδικασία απόσυρσης του προγράμματος QE, «οπότε ακόμη και σε περίπτωση ένταξης των ελληνικών ομολόγων –το οποίο είναι αρκετά απίθανο– η ένταξη θα ήταν βραχύβια».

Ερωτηθείσα κατά πόσο μπορεί η χώρα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) όσο βρίσκονται σε ισχύ τα capital controls, η ανώτατη αντιπρόεδρος της Moody’s διευκρινίζει ότι «δεν υπάρξει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στα capital controls και την επενδυτική βαθμίδα», τονίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα στην κατηγορία «Β», το οποίο σημαίνει ότι για την ώρα βρίσκεται «αρκετά μακριά από την επενδυτική βαθμίδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider