Τι φέρνει το νέο «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι φέρνει το νέο «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Το καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», αμέσως μετά την επικαιροποίηση του Κανονισμού Απόδοσης Ενεργειακών Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), ενώ «στα σκαριά» βρίσκεται και δεύτερο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το 2015 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόλις 527 ενδιαφερόμενοι, ενώ εκκρεμούν 35.715 αιτήσεις για τις οποίες απαιτούνται 61,32 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν δάνεια, επιδοτούμενοι τόκοι και έξοδα φακέλου και 297,13 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν επιχορηγήσεις, κόστος πιστοποιητικών και συμβούλου έργου. Ωστόσο η επιλεξιμότητα δαπανών έληξε στις 31.12.2015, με αποτέλεσμα τα αιτήματα να παραμείνουν στα συρτάρια του υπουργείου, μέχρι νεωτέρας...

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού για το ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση και της ειδικής γραμματέα για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) Ευγενία Φωτονιάτα, αυτή την περίοδο έχει προχωρήσει ο οδηγός εφαρμογής σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορά στην καινούργια δράση του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

«Σίγουρα η δράση θα τρέξει μέσα στο 2016. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι θα τρέξει με διαφορετικά χαρακτηριστικά και σίγουρα θα υπάρχει μέριμνα οι άνθρωποι που ήδη έχουν καταθέσει, να προηγηθούν στο κομμάτι της αξιολόγησης» σημείωσε η κα Φωτονιάτα. Το επόμενο βήμα για την προκήρυξη του προγράμματος αφορά στην έγκρισή του από την Επιτροπή Παρακολούθησης που τοποθετείται γύρω στον Απρίλιο.

Σε ότι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα που αφορά σε δημόσια και δημοτικά κτίρια, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως «είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το συζητάμε με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς του εξωτερικού και το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε το χρηματοπιστωτικό εργαλείο και να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider