Δεν εισπράττεται το 10% του φόρου εισοδήματος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν εισπράττεται το 10% του φόρου εισοδήματος

Το ένα στα δέκα ευρώ φόρου εισοδήματος που βεβαιώνει σήμερα η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα δεν εισπράττεται. Στην ευρωζώνη το σχετικό ποσό είναι 0,50 ευρώ και οι θεσμοί θέλουν η Ελλάδα να συμπλεύσει με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης στον τομέα αυτό.

Στη βάση αυτοί οι θεσμοί έχουν θέσει δυο σημαντικούς στόχους στην ελληνική φορολογική διοίκηση, ήτοι τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και τη μείωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

Το ποσοστό της εισπραξιμότητας των φόρων, δηλαδή των φόρων που βεβαιώνονται και εκείνων που εισπράττονται, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών υπολείπεται του μέσου ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η εισπραξιμότητα (δηλαδή οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων προ επιστροφών) ως ποσοστό των βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων (μετά τις διαγραφές) στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώνεται σήμερα στο 90% στην Ελλάδα, όταν στην ΕΕ είναι 95%.

Κατά τους θεσμούς η περαιτέρω άνοδος του ποσοστού εισπραξιμότητας των βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων μπορεί να συντελέσει σε διατηρήσιμη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και στον περιορισμό της ανάγκης νέων δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Στόχος είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων κατά 5% με τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση σχετικών παρεμβάσεων και την περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων ενδυνάμωσης της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που είναι ήδη σε ισχύ.

Να σημειωθεί πως η φορολογική επιβάρυνση στις χώρες της ζώνης του ευρώ που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης ήταν ίδια έως το 2014 και διαμορφωνόταν στο 36% του ΑΕΠ περίπου. Μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό στη χώρα μας αυξήθηκε στο 38,5% του ΑΕΠ, όταν σε χώρες όπως η Πορτογαλία η φορολογική επιβάρυνση έμεινε σταθερή στο 36% του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είχε υλοποιήσει μεγάλο μέρος των όρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των φόρων, αλλά την ίδια στιγμή θεωρεί ότι η συμβολή τους στη δημοσιονομική εξυγίανση είναι περιορισμένη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκαν ορθά, ότι χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να αποτυπωθούν στις στατιστικές ή ότι η αποτελεσματικότητά τους επηρεαζόταν αρνητικά από την αστάθεια του φορολογικού περιβάλλοντος.

Οι δείκτες επιδόσεων των προγραμμάτων για τη φορολογική διοίκηση δείχνουν ασταθή και μερική βελτίωση όσον αφορά στον αριθμό των φορολογικών ελέγχων και στα ποσοστά είσπραξης στα ειδικευμένα κέντρα ελέγχου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider