Δεν επηρεάζει το πρωτογενές πλεόνασμα η αναβάθμιση των F-16

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν επηρεάζει το πρωτογενές πλεόνασμα η αναβάθμιση των F-16

Μικρό δημοσιονομικό αποτύπωμα που δεν θα επηρεάζει τους μεσοπρόθεσμους στόχους για το πρωτογενές αποτέλεσμα αναμένεται να έχει η αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, κάτι που επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου και παραδέχονται εμμέσως και οι δανειστές.

Μπορεί το ποσό των 2,4 δισ. δολαρίων στο οποίο αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ να ακούγεται μεγάλο για μια χώρα που κυνηγάει φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους έως το 2022, αλλά η σχετική εξοπλιστική δαπάνη θα κατατμηθεί σε πολλά έτη.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες οι ταμειακές δαπάνες για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων εγγράφονται στο έλλειμμα με τη φυσική παραλαβή (δημοσιολογιστική βάση) των όπλων, ήτοι το κόστος αναβάθμισης των F-16 θα βαρύνει τον προϋπολογισμό όταν τα αεροπλάνα παραληφθούν αναβαθμισμένα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Δεν είναι τυχαίο πως οι θεσμοί δεν σχολιάζουν αρνητικά την εξέλιξη, αλλά την αντιμετωπίσουν ως μια ακόμη προμήθεια και το μόνον που υπογραμμίζουν είναι πως τους ενδιαφέρει ο χρόνος φυσικής παραλαβής των αεροσκαφών.

Η Ελλάδα έχει σκοπό να αναβαθμίσει 60 από τα 93 αεροσκάφη F-16 και σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν η σύμβαση με την Lockheed Martin υπογραφεί μέσα στο 2017 τότε το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 θα παραδοθεί εντός του 2018 στην Ελλάδα. Για το σύνολο των αεροσκαφών θα απαιτηθεί μια τριετία ή τετραετία, ήτοι το πρόγραμμα θα επεκταθεί έως το 2022 ή και αργότερα.

Αυτό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να κατανείμει σε βάθος χρόνου το κόστος της αναβάθμισης χωρίς ουσιαστικά να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 οι ταμειακές δαπάνες για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων θα είναι 475 εκατ. ευρώ εφέτος, 510 εκατ. ευρώ το 2018, 530 εκατ. ευρώ το 2019, 530 εκατ. ευρώ το 2020 και 531 εκατ. ευρώ το 2021. Αυτές οι δαπάνες δεν πρέπει να συγχέονται με τις φυσικές παραλαβές, οι οποίες αποτυπώνονται σε δημοσιολογιστική βάση και θα διαμορφωθούν π.χ. στα 306 εκατ. ευρώ για το 2018 και στα 421 εκατ. ευρώ ή στο 0,2% του ΑΕΠ το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider