Δυσφορία στις Βρυξέλλες για τις αποκρατικοποιήσεις

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυσφορία στις Βρυξέλλες για τις αποκρατικοποιήσεις

Την έντονη ανησυχία τους για τον ρυθμό με τον οποίο υλοποιεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το ΤΑΙΠΕΔ διατυπώνουν στο insider.gr ευρωπαϊκές πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται «εξαιρετικά πίσω» και αυτό προκαλεί έντονη δυσφορία στους κύκλους των ευρωπαϊκών εταίρων, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές το 2015 είχε συμφωνηθεί η σύσταση και άμεση λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων αλλά δύο χρόνια μετά, το ΤΑΙΠΕΔ «μόλις που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. «Η πρόοδος που έχει σημειώσει το Ταμείο στο έργο του μέχρι σήμερα εγείρει ανησυχίες», επισημαίνουν.

Τα βήματα των αποκρατικοποιήσεων έχουν συμφωνηθεί εδώ και δύο χρόνια αλλά οι ρυθμοί υλοποίηση των συμφωνηθέντων είναι απογοητευτικός, σημειώνουν, και αποκαλύπτουν ότι αρκετά κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και ευρωπαϊκοί Θεσμοί, πιέζουν για αυστηρή αντιμετώπιση αυτών των καθυστερήσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και ο απολογισμός που δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ βρίσκονται έτη φωτός μακριά από τους στόχους που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ και κάνουν λόγο για έσοδα μόλις 2 δισ. μέσα σε 13 χρόνια, από το 2017 έως το 2030. Το ΤΑΙΠΕΔ, από την άλλη, στοχεύει σε έσοδα 5,5 δισ. ευρώ το 2017 και το 2018.

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα πως οι συγκεκριμένες προβλέψεις «είναι ρεαλιστικές, με δεδομένες τις δυσκολίες της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις στα προηγούμενα προγράμματα».

«Χρειάζεται εφαρμογή των συμφωνηθέντων και αυτό απαιτεί σημαντική δουλειά» διαμηνύουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι δεν αρκεί να υλοποιηθούν μόνο όσα συμφωνήθηκαν τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και όσες δεσμεύσεις έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια που παραμένουν στον «αέρα».

Όσον αφορά για τις προσδοκίες που έχουν οι δανειστές από την Ελλάδα από εδώ και στο εξής, σημειώνουν ότι «εάν υλοποιηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αξιολόγηση, αυτό θα είναι υπεραρκετό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.