«Το μη χείρον βέλτιστον» για την κυβέρνηση ο συμβιβασμός Σόιμπλε-ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Το μη χείρον βέλτιστον» για την κυβέρνηση ο συμβιβασμός Σόιμπλε-ΔΝΤ

Το φόβο πως η μετάθεση των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους και η μη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, το γνωστό QE, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, εκφράζουν Κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Την ίδια θέση εμφανίζεται να ενστερνίζεται και η γαλλική κυβέρνηση, που αν και τάσσεται υπέρ της επίσπευσης των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους, την ίδια στιγμή αναγνωρίζει πως οι γερμανικές εκλογές δεν επιτρέπουν την άμεση αποκρυστάλλωση των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος.

Παράγοντες με γνώση των διεργασιών στο ζήτημα του χρέους ξεκαθαρίζουν στο insider.gr πως οι συζητήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων είναι πολύ προχωρημένες σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με τους ίδιους, εάν δεν υπαναχωρούσε το ΔΝΤ έναντι της αρχικής του θέσης για αποδοχή μιας λύσης συμβατής με τις αποφάσεις του Μαΐου του 2016, το θέμα θα είχε ήδη επιλυθεί.

Ήδη το EuroWorking Group της προηγούμενης εβδομάδος είχε προτείνει την επέκταση των ωριμάνσεων κατά 15 έτη των δανείων του EFSF, τη μερική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, αλλά και να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ANFA και SMP που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, ώστε να επέλθει μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.

Το ΔΝΤ άφηνε την εντύπωση πως θα δεχόταν τα μέτρα αυτά, αλλά ο Πόουλ Τόμσεν προς έκπληξη όλων ενημέρωσε του υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης πως τα μέτρα δεν αρκούν. Στη βάση αυτή το Eurogroup θεώρησε πως το ΔΝΤ δεν θέλει να μετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς διατύπωσε θέσεις που ξεπερνούν το πνεύμα της συμφωνίας του Μαΐου 2016, η οποία προέβλεπε πως η αναδιάρθρωση χρέους δεν θα συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες της ευρωζώνης.

Το «γόρδιο δεσμό» ήλθε να κόψει η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μια απλή προκαταβολική δέσμευση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα με την προϋπόθεση πως η χρηματοδοτική εμπλοκή του Ταμείου θα γίνει στο τέλος του προγράμματος και εφόσον ενδιάμεσα η ευρωζώνη δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πώς είναι προετοιμασμένη να προχωρήσει την ελάφρυνση του χρέους.

Η θέση αυτή απορρίφτηκε από την ελληνική πλευρά η οποία είδε μέσα σε ελάχιστες ώρες να εξανεμίζεται η προοπτική συμμετοχής της χώρας στο QE και περισσότερο η προοπτική άμεσης εξόδου στις αγορές. Αν και απομένουν περισσότερες από 21 ημέρες έως το Eurogroup του Λουξεμβούργου, διαφαίνεται πως πολύ δύσκολά θα υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση που θα οδηγεί σε περιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές.

Στη βάση αυτή ο συμβιβασμός που πρότεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και πολιτικά επώδυνος για την κυβέρνηση, είναι σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο «το μη χείρον βέλτιστον» για την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι της επιτρέπει να πάρει τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης και να διατηρήσει σε συνθήκες κανονικότητας την οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider