Στα «μαλακά» χιλιάδες φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «μαλακά» χιλιάδες φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο

Στα «μαλακά» πέφτουν χιλιάδες φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο που φθάνουν έως τις 100.000 ευρώ, καθώς αναδρομικά την 17η Οκτωβρίου 2015 παύουν για αυτούς οι ποινικές διώξεις.

Εγκύκλιος που εξέδωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιάννης Μπάκας αναφέρεται στην εφαρμογή του ν. 4337/2015 και ειδικά στις αλλαγές που επέρχονται στην ποινική δίωξη λόγω μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου καθώς και τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η εγκύκλιος προβλέπει χαρακτηριστικά πως το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς το Δημόσιο και τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, αυξάνεται από 50.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ. Αποποινικοποιείται, δηλαδή, η μη καταβολή χρεών για συνολικά ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ.

Για τις αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για μη καταβολή συνολικών ποσών κάτω των 100.000 ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, προβλέπεται πως αυτές δεν θα εκτελούνται. Μάλιστα ξεκαθαρίζεται πως αν άρχισε η εκτέλεσή τους, αυτή διακόπτεται. Ομοίως, εκκρεμείς αιτήσεις για χρέη κατώτερα του ποσού των 100.000 ευρώ, δεν θα εισάγονται για συζήτηση στο δικαστήριο.

Τέλος, για τις υποβληθείσες αιτήσεις ποινικής δίωξης για συνολικό ποσό οφειλών κάτω των 100.000 ευρώ, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση και ως εκ τούτου δεν έχει λήξει η αναστολή παραγραφής των χρεών τους, μέσα σε εύλογο χρόνο σημειώνεται πως θα πρέπει να έχει ενημερωθεί το σύστημα Taxis, προκειμένου να κλείσουν αναδρομικά και οι αναστολές παραγραφής χρεών που περιέχονται σε αυτές, με ημερομηνία την 17η Οκτωβρίου 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider