Πιτσιλής: Οι χαμηλές αμοιβές «διώχνουν» το καταρτισμένο προσωπικό

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιτσιλής: Οι χαμηλές αμοιβές «διώχνουν» το καταρτισμένο προσωπικό

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επισήμανε ο Γιώργος Πιτσιλής στο insider.gr, εντοπίζοντας το πρόβλημα στις χαμηλές αμοιβές που προσφέρονται στους νεοπροσληφθέντες του υπουργείου Οικονομικών.

«Θέλουμε υψηλά καταρτισμένο προσωπικό αλλά η ανταπόκριση είναι περιορισμένη λόγω των χαμηλών απολαβών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΑΑΔΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη φοροδιαφυγή που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η ΔιαΝΕΟσις.

Σημείωσε, επίσης, ότι απαιτείται ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα αξιοποίησης του υφιστάμενου προσωπικού, καθώς και συνεχείς εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων.

Παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο έχει «δεμένα χέρια» όσον αφορά στις προσλήψεις βάσει μνημονιακών περιορισμών, από το 2013 έως το 2016, εκδόθηκαν τρεις προκηρύξεις μέσω του ΑΣΕΠ για προσλήψεις προσωπικού στο υπουργείο Οικονομικών (1Κ/2013, 2Κ/2015 και 4Κ/2016), δεδομένης της αναγκαιότητας αύξησης των δημόσιων εσόδων μέσω εντατικοποίησης των ελέγχων.

Και στις τρεις αυτές προκηρύξεις προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού πανεπιστημιακού επιπέδου (ΠΕ), γεγονός που αποδεικνύει ότι η ΑΑΔΕ προτάσσει την υψηλή ακαδημαϊκή κατάρτιση των υποψηφίων. Οι εν λόγω διαγωνισμοί προβλέπουν, επίσης, σημαντική μοριοδότηση για την εξειδικευμένη προϋπηρεσία.

Η ανάγκη στελέχωσης με καταρτισμένο προσωπικό είναι περισσότερο από επιτακτική στην ΑΑΔΕ, η οποία βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» των στόχων είσπραξης δημόσιων εσόδων –τα οποία βρίσκονται στο «ραντάρ» των δανειστών στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, όμως, μεγάλο ποσοστό των επιτυχόντων στις τρεις τελευταίες προκηρύξεις του Υπουργείου δεν εμφανίστηκαν για να ορκιστούν, ενώ αρκετοί από αυτούς που ορκίστηκαν αποχώρησαν από τα καθήκοντά τους μόλις διαπίστωσαν τις καθαρές απολαβές που θα λαμβάνουν –εκτιμώντας ότι ο μισθός δεν ανταποκρίνεται στα υψηλά τους προσόντα.

«Θέλουμε υψηλότερες αμοιβές για το προσωπικό μας», διαμήνυσε ο κ. Πιτσιλής, θίγοντας με αυτόν τον τρόπο μια μεγάλη ανισορροπία στη στελέχωση του Δημόσιου Τομέα: οι νεοπροσληφθέντες υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών διαθέτουν πληθώρα ακαδημαϊκών προσόντων –τουλάχιστον μεταπτυχιακό και σε πολλές περιπτώσεις διδακτορικό– τα οποία ουσιαστικά δεν αναγνωρίζονται στον μισθό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ένας πτυχιούχος που προσλαμβάνεται μέσω των «μνημονιακών» προκηρύξεων στο Υπουργείο Οικονομικών, παίρνει μισθό 700 ευρώ (καθαρές απολαβές), με αναπροσαρμογή στα 900 ευρώ περίπου μετά τα δύο έτη που μειώνονται οι κρατήσεις. Εφόσον έχει οικογένεια, λαμβάνει μισθό 800 ευρώ με αναπροσαρμογή στα 1000 ευρώ, περίπου.

Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αμοιβές των υφιστάμενων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες κυμαίνονται στα διπλάσια επίπεδα για τους απόφοιτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κατά 50% υψηλότερα για τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ).

Όπως είναι αναμενόμενο, οι συνθήκες αυτές δημιουργούν μια «στρέβλωση» πίσω από τα γκισέ των εφοριών, και εκλαμβάνονται ως αντικίνητρο για τους νεοπροσληφθέντες που βλέπουν τα προσόντα τους να «πέφτουν στο κενό». Σε αυτό, όμως, το υψηλά καταρτισμένο προσωπικό ποντάρει ο κρατικός μηχανισμός για να φέρει σε πέρας την κρίσιμη αποστολή της πάταξης της φοροδιαφυγής, δεδομένου μάλιστα ότι τα ελεγκτικά εργαλεία του κράτους καθίστανται ολοένα πιο εξειδικευμένα και σύνθετα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider