Εκδήλωση για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκδήλωση για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας, με την ανάδειξη των δυνατοτήτων της για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, παρουσιάστηκαν στους πρέσβεις και στους εκπροσώπους των ξένων διπλωματικών αρχών στην Ελλάδα, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργου Τσίπρα.

Σε χαιρετισμό του, με τον οποίο ξεκίνησε η ενημερωτική εκδήλωση, ο Γιώργος Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους πρέσβεις και στους εκπροσώπους των ξένων διπλωματικών αρχών να συμβάλλουν κατά τη νέα περίοδο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στις αλλαγές και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται.

«Η Ελλάδα σήμερα εξέρχεται από μια μακρόχρονη οικονομική κρίση. Έπειτα από πολλά διαδοχικά έτη ύφεσης, το 2017 προβλέπεται να κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης» ανέφερε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η β’ αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί παρά τα όποια εμπόδια και δυσκολίες. Διατύπωσε την άποψη πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2016 και απέδωσε τον βασικό λόγο για την καθυστέρηση αυτή, στις διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς της ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η επιδιωκόμενη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους και η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα ακολουθήσει, θα ολοκληρώσουν τις προϋποθέσεις επανόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές. Στη συνέχεια αναφερόμενος στις αρχικές αιτίες της κρίσης, τις εντόπισε σε εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και παρατήρησε πως τα τελευταία δύο χρόνια τα αρνητικά στοιχεία στην αντιμετώπιση της κρίσης μετριάστηκαν και μπαίνουν οι βάσεις όχι μόνο για την ανάκαμψη, αλλά και για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος, έθεσε ως στρατηγικό στόχο για την οικονομία τα επόμενα χρόνια, τον περιορισμό των παθογόνων αιτιών που οδήγησαν τη χώρα στη βαθιά κρίση των προηγούμενων ετών, με την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου που θα δίνει έμφαση στην υψηλή προστιθέμενη αξία, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία. Ήδη γίνονται σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, διεμήνυσε και επισήμανε πως στρατηγικός στόχος είναι επιπλέον η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας και του γεγονότος ότι αποτελεί μια νησίδα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, ως μια χώρα-κόμβος στο πεδίο της ενέργειας, της διαμετακόμισης, της ναυτιλίας, του εμπορίου, των υπηρεσιών.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης, παρουσιάζοντας τον νέο αναπτυξιακό νόμο, υπογράμμισε την ανάγκη επενδυτικής ώθησης και μίλησε για τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες, με έμφαση στα επενδυτικά κίνητρα. Η Ελλάδα έχει ένα πλήρες σύνολο κινήτρων για να διευκολύνει την υλοποίηση επενδυτικών πρότζεκτ, τόνισε και σκιαγράφησε το νέο επενδυτικό νόμο, τα επενδυτικά κέντρα και το θεσμικό πλαίσιο ενδοομιλικών υπηρεσιών (business centers) και στρατηγικών συνεργασιών, τη χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επενδύουν στην Ελλάδα και τέλος το καθεστώς για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Μάλιστα, προανήγγειλε την αναθέωρηση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track), ώστε να γίνει πιο ελκυστικός σε επενδύσεις και σε άλλους κλάδους της οικονομίας εκτός από την ενέργεια και τον τουρισμό αλλά και με στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών. Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας προσκάλεσε τους πρόξενους να στείλουν τις απόψεις τους για την επικείμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

Εστιάζοντας στον αναπτυξιακό νόμο, αποκάλυψε πως είναι ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον, αναφερόμενος στις αιτήσεις που έγιναν. Οι αιτήσεις μέχρι τώρα είναι πάνω από 700 με συνολικό προϋπολογισμό έργων περίπου 1,9 δισ. ευρώ, επισήμανε. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας μετά τα 8 χρόνια της οικονομικής κρίσης, με μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στο σημείο καμπής. «Η οικονομική κρίση θα ξεπεραστεί πολύ σύντομα», εκτίμησε και υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών για τους επενδυτές τα επόμενα χρόνια, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το χαμηλό επίπεδο τιμών, συμπεριλαμβανομένων των συμπιεσμένων μισθών και των ενοικίων. Στο πλαίσιο των επενδυτικών ευκαιριών έκανε ειδική μνεία στο υψηλό επίπεδο ανθρώπινου κεφαλαίου στην Ελλάδα, καθώς και στην ελληνική Διασπορά που μπορεί να συνδέσει την ελληνική οικονομία με τα διεθνή οικονομικά κέντρα.

Σκιαγραφώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, αναφέρθηκε στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στον αγροδιατροφικό τομέα, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις τεχνολογίες επικοινωνίας και ενημέρωσης, τα logistics και τις υπηρεσίες υγείας, καθώς και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο χρόνων η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Λαμπριανίδης και υπογράμμισε πως πολλά από τα εμπόδια για επενδύσουν έχουν αρθεί. Προσέθεσε πως επιπλέον η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα να διευκολύνει αλλαγές στην οικονομία προς την κατεύθυνση τομέων που ενδυναμώνουν τη θέση της Ελλάδας.

Tέλος, η διευθύντρια της Μονάδας Προσέλκυσης Επενδύσεων του Enterprise Greece, Αγγέλα Μιχαλοπούλου και ο project manager του ΤΑΙΠΕΔ Γιώργος Παπαγεωργαντάς μίλησαν για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και για τα επενδυτικά έργα μεγάλης κλίμακας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider