ΔΝΤ: Νέες διευκρινίσεις για το χρέος εντός της ημέρας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Νέες διευκρινίσεις για το χρέος εντός της ημέρας

«Φως» σε ζητήματα που σχετίζονται με τη χθεσινή συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τελούν ακόμη αδιευκρίνιστα αναμένεται να ρίξει σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου του Ταμείου.

Η προσοχή αναμένεται να εστιαστεί στις αναφορές του για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τις προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να το θεωρήσει βιώσιμο. Δεδομένου ότι χθες δεν διαφάνηκε εάν στη συνάντηση των κ.κ. Λαγκάρντ και Μέρκελ υπήρξε συζήτηση για το συνολικό διάστημα που η Ελλάδα θα υποχρεούται να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται πως ο κ. Ράις θα ερωτηθεί σχετικά για αυτό.

Το ύψος και η διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η πλέον βασική παράμετρος της ανάλυσης της βιωσιμότητας χρέους. Έτσι, εάν το ΔΝΤ έχει προσχωρήσει στη γερμανική θέση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% σε βάθος δεκαετίας ή η Γερμανία έχει προσχωρήσει στη θέση του ΔΝΤ για διατήρηση αυτού του στόχου έως το 2021 είναι κάτι κρίσιμο, διότι αυτομάτως το ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα οριοθετήσει και τη συζήτηση για τα υπόλοιπα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ ήδη από το 2016 έχει υποστηρίξει την ιδέα να εξαρτηθεί η μελλοντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την επιτυχία εφαρμογής του προγράμματος. Έχει ωστόσο υπογραμμίσει δημοσίως και επανειλημμένα ότι όλη διευθέτηση του χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα (Αύγουστος 2018), δεδομένου ότι η προσαρμογή θα πρέπει να τελεσφορήσει εντός τους προγράμματος, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαριστεί το εάν το Ταμείο εμμένει στη θέση αυτή.

Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν πως σήμερα αναμένεται να υπάρξει και άλλη πρωτοβουλία εκ μέρους του ΔΝΤ για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τις θέσεις του Ταμείου για τις αναδιαρθρώσεις χρέους, η οποία δεν θα εξαντλείται στην ελληνική περίπτωση, αλλά θα περιγράφει ευρύτερα τις απόψεις του Οργανισμού για το θέμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider