Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους ζήτησε η Λαγκάρντ από τη Μέρκελ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους ζήτησε η Λαγκάρντ από τη Μέρκελ

Πιστή στη γραμμή του ΔΝΤ ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία εμφανίστηκε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξερχόμενη της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε πως με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον τρόπο εμπλοκής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η ίδια επανέλαβε τη θέση πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να παραβιάσει το καταστατικό του και να προχωρήσει σε μια ειδική συμφωνία για την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις που έκανε στο γερμανικό δίκτυο ADR η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά να γίνει πριν τα στελέχη του Ταμείου παρουσιάσουν στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ένα νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ακόμη, ανέφερε πως έχει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά την πρόοδο που επετεύχθη από την Ελλάδα. «Οι προοπτικές για τις μεταρρυθμίσεις μοιάζουν καλές», είπε και πρόσθεσε πως σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ το συνταξιοδοτικό είναι ένας από του δυο κρίσιμους τομείς.

Η ίδια επανέλαβε πως η αναδιάρθρωση του χρέους είναι η δεύτερη προϋπόθεση – μετά τις μεταρρυθμίσεις – που θέτει το ΔΝΤ. Κατά την ίδια το ζήτημα αυτό έχει ήδη εξετασθεί μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών της.

«Αυτό που χρειάζεται δεν είναι κούρεμα χρέους, αλλά μείωση των επιτοκίων και επανεξέταση των ωριμάνσεων του χρέους», δήλωσε σχετικά.

Τέλος, αίσθηση έκανε η αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ στο ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια από τη λιτότητα και η επισήμανσή της πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποκτήσουν μια κοινή φωνή στο ελληνικό ζήτημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider