Κόκκινα δάνεια: Περιμένοντας μια ρύθμιση που αργεί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια: Περιμένοντας μια ρύθμιση που αργεί

Μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία για την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα φως για την επίμαχη διάταξη που ζητούν τράπεζες και Θεσμοί σχετικά με την προστασία των στελεχών τραπεζών και δημόσιου για να προχωρήσουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες αλλά και επιχειρηματικούς φορείς, τα μειωμένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στο θέμα αυτό και οι αγκυλώσεις που δείχνει να έχει, οδηγούν στο να παγώνουν οι διαδικασίες για μια σειρά διευθετήσεων δανείων με αποτέλεσμα να τελειώνει το οξυγόνο για επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να σωθούν και μαζί και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Όσο για το στόχο της αναμενόμενης ρύθμισης που είναι μέσω κριτηρίων επιλεξιμότητας ο διαχωρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών από εκείνους που λόγο της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν να μην μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, όσο οι αποφάσεις καθυστερούν, μένει ευσεβής πόθος σε μια αγορά που θα έχει καταρρεύσει...

Η χρονοκαθυστέρηση αναφορικά με το αναμενόμενο θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσει στη λύση του προβλήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων κρατά δέσμιες περισσότερες από 450.000 επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες με ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν στις αναμενόμενες ρυθμίσεις και βλέπουν για μια ακόμη φορά να περνά ο καιρός.

Μάλιστα για την κρισιμότητα της κατάστασης στην αγορά παρουσίασε σχετική μελέτη την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος - στην τελευταία επισκόπηση της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας - σύμφωνα με την οποία το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε κατά 3,2% σε σχέση με το τέλος του 2015.

Αναφορικά με τους κλάδους που θεωρούνται οι πιο «κόκκινοι» με τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρουσιάζουν αυτοί της εστίασης (76,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), της μεταποίησης (53,2%) και των κατασκευών (52,8%), ενώ με τα χαμηλότερα ποσοστά οι κλάδοι της ενέργειας (3,7%), της δημόσιας διοίκησης (7%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (27%) και της ναυτιλίας (30,9%). Η Τράπεζα της Ελλάδα χτύπησε για μια ακόμα φορά καμπανάκι σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί από την Πολιτεία η προσπάθεια για την προώθηση και εργαλείων ενεργητικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, όπως η τιτλοποίηση, και στο πλαίσιο αυτό, όπου κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξουν επιπλέον νομοθετικές ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Οι καθυστερήσεις όμως που ήδη γράφονται από την πλευρά της κυβέρνησης δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον με αποτέλεσμα κάθε ημέρα να περνούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις την κόκκινη γραμμή με αμφίβολο αν θα καταφέρουν ποτέ να επιστρέψουν στη κανονικότητα, παρασύροντας μαζί τους και άλλες που λειτουργούν ως συνεργάτες και προμηθευτές και βάζοντας στο κατώφλι της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους.

Άλλωστε ένα ακόμα ερώτημα που διατυπώνεται είναι πόσες επιχειρήσεις θα έχουν απομείνει, από τις μεγάλες, που θα μπορούν μετά από μήνες να εκπληρώσουν, αν επαληθευτεί το σενάριο που θέλει πέραν της βιωσιμότητας το βασικότερο κριτήριο ένταξης να αποτελεί, η λειτουργική κερδοφορία με βάση τον δείκτη EBITDA έστω για μια από τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις. Για τις μικρές ούτε λόγος...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider