Δημόσιο «Πόθεν Έσχες» για όλους σχεδιάζει η κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημόσιο «Πόθεν Έσχες» για όλους σχεδιάζει η κυβέρνηση

Τη διεύρυνση της δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» στους κρατικούς λειτουργούς και σε θεσμικούς παράγοντες εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση. Όπως ανέφερε, εξετάζεται η υποχρεωτική ανάρτηση των «πόθεν έσχες» δικαστών, δημοσιογράφων, εκδοτών, προέδρων φορέων και άλλων θεσμικών προσώπων σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται μόνο το πολιτικό σύστημα στο επίκεντρο και όλοι οι άλλοι να είναι στο απυρόβλητο».

Η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια της προαναγγελίας πριν από λίγες ημέρες από την πλευρά του κ.Βούτση ότι θα τεθεί θέμα δημοσιοποίησης «πόθεν έσχες» θεσμικών παραγόντων καθώς δεν μπορεί «να γίνεται πλάκα μόνο με τις δηλώσεις "πόθεν έσχες» των βουλευτών" , όπως είχε αναφέρει.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η υποχρέωση αυτή μπορεί να προκύψει μόνο με την πλήρη συναίνεση των προσώπων που αφορά το θέμα τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρξει συναίνεση θα συνεχίσουμε έτσι όπως είναι, και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Προς αυτή την κατεύθυνση ξεκινούν διάλογος και άτυπες συναντήσεις με τους επαγγελματικούς φορείς και κυρίως με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση «συμψηφισμού» στην ανάρτηση των δηλώσεών τους και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει κανενός είδους εμπάθεια για να τεθούν και άλλες κατηγορίες στην υποχρέωση της ανάρτησης των «πόθεν έσχες», όμως δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα», προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας και πάλι ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα μονομερώς».

Αντιδράσεις από τους Έλληνες δικαστές

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης για διεύρυνση της δημοσιοποίησης των «πόθεν έσχες» έχει προκαλέσει την αντίδραση του δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι ήδη με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Ππαγγελόπουλο έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» τους για λόγους ασφαλείας.

Όπως σημειώνουν, «για τους δικαστικούς συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, ενόψει των κινδύνων, που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμόδιων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκληματικών ή άλλων πράξεων εναντίον τους, εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν - είναι δε γνωστά περιστατικά εγκληματικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα εναντίον δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν διάφορες υποθέσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider