«Μικρό καλάθι» για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μικρό καλάθι» για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup

Με φόντο το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και την αναταραχή που έχει προκαλέσει στην αγορά και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή συνεδριάζει τη Δευτέρα το Eurogroup. Η συζήτηση για την Ελλάδα ξεκίνησε στις 16.00 το απόγευμα και στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ αναβολή παίρνει για την ώρα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Τα εργασιακά αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς η πιθανότητα της συμφωνίας απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο και η προοπτική μιας πολιτικής λύσης είναι η μόνη που φαντάζει ικανή να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, όμως όχι «αναίμακτα».

Οι προθέσεις των Θεσμών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν φανεί από τις πρόσφατες επαφές που είχαν στην Αθήνα με τη νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η διαπραγμάτευση μάλλον οδηγείται σε μια γενναία υποχώρηση της ελληνικής πλευράς στα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Pierre Moscovici ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) . «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε και εκεί σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.

Με δύο «αξιώσεις» κατέρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο σημερινό Eurogroup που συνεδριάζει για το ελληνικό ζήτημα στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Το ΔΝΤ κατέρχεται στο ΔΝΤ με δύο αξιώσεις. Η πρώτη αφορά στην περιγραφή και ταυτοποίηση πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδος για μετά το 2018, στην περίπτωση που οι σχετικοί δημοσιονομικοί στόχοι τοποθετηθούν υψηλότερα του 1,5% του ΑΕΠ. Η δεύτερη αξίωση αφορά στην περιγραφή και ταυτοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση, προκειμένου αυτό να θεωρηθεί από το ΔΝΤ βιώσιμο.

Η πρώτη αξίωση του ΔΝΤ «εξαγριώνει» την ελληνική πλευρά, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάποια κράτη μέλη όπως η Γαλλία και η Ιταλία που θεωρούν πως το υφιστάμενο μίγμα μέτρων συνεπικουρούμενο από την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια περίοδο 3-4 ετών. Στη βάση αυτή η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει ο δημοσιονομικός κόφτης να παραταθεί έως το 2020 -από το 2018 – ώστε να δοθεί η σχετική διασφάλιση στους δανειστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider