Alpha Bank: Αξιολόγηση και χρέος θα φέρουν τον ενάρετο κύκλο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Αξιολόγηση και χρέος θα φέρουν τον ενάρετο κύκλο

Τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας από την έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την άμεση ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναλύει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι οι δύο αυτές εξελίξεις δύνανται να οδηγήσουν σε έναν ενάρετο κύκλο ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και περαιτέρω βελτίωσης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Η Alpha Bank κάνει ειδική μνεία και στις επενδύσεις, τονίζοντας πως στην παρούσα φάση είναι καθοριστικής σημασίας η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης, προκειμένου να καταστεί θετικός ο καθαρός σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, δεδομένης της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης.

Ο ενάρετος κύκλος, συνεχίζει, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μέσω μιας ακολουθίας γεγονότων, ξεκινώντας με την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά την τράπεζα, αυτή αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους καθώς και την εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων τα οποία θα υλοποιηθούν το 2018.

Αυτό, προσθέτει, μπορεί να οδηγήσει σε μια ευνοϊκή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους διευκολύνοντας τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η συνεπαγόμενη περιστολή του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνει τις συνθήκες για την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές στα τέλη του 2017 με ανεκτά επιτόκια και την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, καταλήγει η Alpha Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider