Νέο ψαλίδι στις συντάξεις «βλέπει» το ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ψαλίδι στις συντάξεις «βλέπει» το ΔΝΤ

Μέχρι τέλους του έτους αλλά με «ψαλίδι στις συντάξεις» μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτό εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Gerry Rice είναι πιθανόν να αποφασίσει εντός του Δεκεμβρίου για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι εκτός από τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους ο εξορθολογισμός του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο επίπεδο του 1,5% του ΑΕΠ από 3,5% που προβλέπει το ισχύον πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους η θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τα συμπεράσματα του προσφάτου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου 4, τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Gerry Rice, τα στελέχη του Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα μετέχοντας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Rice υπενθύμισε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, την οποία έχει ζητήσει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι, προϋποθέτει είτε τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Όπως διευκρίνισε το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM, δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που το Ταμείο θα ήθελε να εφαρμοστούν ο Gerry Rice ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Όπως υπογράμμισε, αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider